IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският собственик на Ливърпул: Клубът не се продава

Компанията Fenway Sports Group придоби британския клуб за 300 млн. паунда през 2010 година

11:44 | 21.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американските собственици на ФК Ливърпул не се опитват да продадат отбора, но водят разговори с потенциални инвеститори за друг вид сделка, съобщи Boston Sports Journal, цитиран от Bloomberg.

„Продаваме ли LFC? Не. Разговаряме ли с инвеститори за LFC? Да", заяви в интервю за изданието Джон Хенри, собственик на Fenway Sports Group. „Ще се случи ли нещо там? Вярвам, че да, но няма да е продажба. Продавахме ли нещо през последните над 20 години?", казва американецът, отричайки появилата се през ноември миналата година информация, че се проучва продажба.

Компанията Fenway Sports Group, която придоби британския клуб за 300 млн. паунда през 2010 година, коментира преди три месеца, че би проучила опцията за привличане на инвеститори, ако това е в „най-добрия интерес“ на клуба. След първоначалното изявление президентът на „Ливърпул“ Том Вернер заяви, че няма спешност за приключване на потенциална сделка.

Коментарите потушават спекулациите, че отборът се е насочил към продажба, която може да донесе повече от 5 млрд. долара, тъй като инвеститори от цял свят се надпреварват да купуват клубове от английската Висша лига. Fenway Sports Group купи Ливърпул за около 300 млн. паунда (361 млн. долара днес) през 2010 г. при принудителна продажба от американските бизнесмени Джордж Джилет и Том Хикс.

През ноември Bloomberg News и The Athletic съобщиха, че Fenway Sports Group обмисля продажбата на Ливърпул. Компанията е собственик и на бейзболния тим Бостън Ред Сокс.

При един от конкурентите на Ливърпул във Висшата лига – Манчестър Юнайтед, притежаван от американската фамилия Глейзър, се обмисля продажба с потвърдени оферти от INEOS на британския милиардер Джим Ратклиф и катарския принц Шейх Ясим бин Мохамед ал-Тани.

Ливърпул е един от най-големите отбори в световния футбол и заедно със северозападния съперник Манчестър Юнайтед е един от най-успешните в най-богатата футболна лига в света.

Джон Хенри, собственик на Fenway Sports Group. Снимка: Bloomberg Джон Хенри, собственик на Fenway Sports Group. Снимка: Bloomberg Повече от половината от най-богатите футболни клубове в класацията Money League на Deloitte са от Висшата лига. Общо 11 отбора от елита на английския футбол са в топ 20, показва списъкът за сезон 2021-22. Това е първият случай в 26-годишната история на класацията, в който повече от половината клубове са от едно първенство. Начело за втора година поред е Манчестър сити с приходи от 731 млн. евро. Още два клуба минават границата от 700 милиона – Реал (Мадрид) със 713,8 млн. евро и именно Ливърпул със 701,7 млн. евро. Мърсисайдци изпреварват Манчестър юнайтед за най-доброто си класиране в историята на проучването на Deloitte. В челната десетка има шест клуба от Висшата лига, като другите са Челси, Тотнъм и Арсенал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 21.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още