fallback

Продажбите на маратонки позволиха на Nike да задмине очакванията

Макар че компанията свива излишния инвентар, той остава висок

11:20 | 22.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Nike повиши прогнозите си за годишните приходи във вторник, след като отчете резултати за тримесечието над оценките. Компанията предупреди обаче за натиск върху маржовете, докато продължава да се разделя с излишния инвентар чрез сериозни намаления, съобщава Ройтерс.

Компанията отчита силно търсене на маратонките си, включително на класически стилове като Jordan Retro и нови модели като LeBron 20, които помагат да разшири пазарния си дял.

Nike заяви, че инвентарът от дрехи се е свил с една четвърт и очаква да приключи фискалната 2023 г. със „здравословни“ нива запаси.

Конкурентът Adidas все още изпитва трудности след раздялата си с Кание Уест и се очаква германската компания да отбележи първата си годишна загуба от три десетилетия през тази година.

Акциите на Nike поевтиняха с 2% в разширената търговия във вторник, след като компанията заяви, че очаква брутният марж през 2023 г. да спадне с около 250 базисни пункта, което в долния край на предишния прогнозиран диапазон.

Маржовете на компанията остават под натиск от силния долар, по-високите логистични разходи и усилията на Nike да предлага по-големи отстъпки, за да се отърве от излишния инвентар, заяви главният финансов директор Матю Френд.

Nike е в много по-добра позиция по отношение на инвентара, отколкото през последните шест месеца, коментира старши анализаторът в Jane Hali and Associates Джесика Рамирез.

Продажбите в Китай са се свили с около 8% през тримесечието, макар че страната облекчи ограниченията заради Covid-19, като очакванията са това да е от полза на компанията в краткосрочен план.

Възстановяването на Nike в Китай изглежда много по-добре от това на Adidas, който се „разпада“ в страната, казва анализаторът на Morningstar Дейвид Шуорц.

Сега Nike очаква приходите за цялата година да се увеличат с между 7% и 9% спрямо предишната прогноза за растеж с между 4% и 6%.

През четвъртото тримесечието компанията очаква ръстът на приходите да остане без промяна или да се ускори с до 3% спрямо оценки за увеличение от 2,42%, сочат данни на Refinitiv.

Nike обяви приходи за 12,39 млрд. долара през третото тримесечие, което е над оценките за 11,47 млрд. долара, и печалба от 79 цента на акция при прогнози за 55 цента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:20 | 22.03.23 г.
fallback
Още от Спорт виж още