IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на маратонки позволиха на Nike да задмине очакванията

Макар че компанията свива излишния инвентар, той остава висок

11:20 | 22.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Nike повиши прогнозите си за годишните приходи във вторник, след като отчете резултати за тримесечието над оценките. Компанията предупреди обаче за натиск върху маржовете, докато продължава да се разделя с излишния инвентар чрез сериозни намаления, съобщава Ройтерс.

Компанията отчита силно търсене на маратонките си, включително на класически стилове като Jordan Retro и нови модели като LeBron 20, които помагат да разшири пазарния си дял.

Nike заяви, че инвентарът от дрехи се е свил с една четвърт и очаква да приключи фискалната 2023 г. със „здравословни“ нива запаси.

Конкурентът Adidas все още изпитва трудности след раздялата си с Кание Уест и се очаква германската компания да отбележи първата си годишна загуба от три десетилетия през тази година.

Акциите на Nike поевтиняха с 2% в разширената търговия във вторник, след като компанията заяви, че очаква брутният марж през 2023 г. да спадне с около 250 базисни пункта, което в долния край на предишния прогнозиран диапазон.

Маржовете на компанията остават под натиск от силния долар, по-високите логистични разходи и усилията на Nike да предлага по-големи отстъпки, за да се отърве от излишния инвентар, заяви главният финансов директор Матю Френд.

Nike е в много по-добра позиция по отношение на инвентара, отколкото през последните шест месеца, коментира старши анализаторът в Jane Hali and Associates Джесика Рамирез.

Продажбите в Китай са се свили с около 8% през тримесечието, макар че страната облекчи ограниченията заради Covid-19, като очакванията са това да е от полза на компанията в краткосрочен план.

Възстановяването на Nike в Китай изглежда много по-добре от това на Adidas, който се „разпада“ в страната, казва анализаторът на Morningstar Дейвид Шуорц.

Сега Nike очаква приходите за цялата година да се увеличат с между 7% и 9% спрямо предишната прогноза за растеж с между 4% и 6%.

През четвъртото тримесечието компанията очаква ръстът на приходите да остане без промяна или да се ускори с до 3% спрямо оценки за увеличение от 2,42%, сочат данни на Refinitiv.

Nike обяви приходи за 12,39 млрд. долара през третото тримесечие, което е над оценките за 11,47 млрд. долара, и печалба от 79 цента на акция при прогнози за 55 цента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 22.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още