IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпрос за 2 млрд. долара в германската Бундеслига

Бундеслигата бърза с мегасделка. Тя може да направи футбола още по-неравнопоставен и да му коства независимостта

08:15 | 18.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Южната трибуна в Дортмунд избухна срещу инвеститорите. Снимка:  EPA/RONALD WITTEK
Южната трибуна в Дортмунд избухна срещу инвеститорите. Снимка: EPA/RONALD WITTEK

Трибуната за правостоящи зрители е сърцето на Борусия Дортмунд. Приблизително 25 000 души на „Зюд" (Юг) трябва да бъдат подкрепа в борбата за шампионската титла. И те трябва да осигурят кадри, които да направят впечатление на феновете в страната и чужбина. "BVB без южната трибуна е като футбол без топка", каза веднъж изпълнителният директор Ханс-Йоахим Вацке.

Но феновете на тези трибуни в момента осигуряват кадри, които не му харесват. По време на домакинските мачове трибуните от седмици са осеяни с критични плакати, някои от които са насочени към самия Вацке. Привържениците критикуват клубния си шеф, защото се опасяват, че той е напът да сключи сделка, която ще навреди на тях, на фенската им култура и на Бундеслигата.

Няколкостотин фенове, които обикновено стоят на южната трибуна, вече са на линия, когато Вацке заема мястото си във ВИП зоната в северната част на стадиона в понеделник вечер. Те са организирали дискусия, за да получат отговори. От Вацке и от човека, който седи до него във ВИП-а: Аксел Хелман, говорител на управителния съвет на Айнтрахт Франкфурт.

Хелман и Вацке са влиятелни хора в Германската футболна лига (DFL), асоциацията на 36-те професионални клуба в Германия. Вацке е председател на надзорния съвет и на изпълнителния комитет, а Хелман - изпълнителен директор. Те продължават да осъществяват план, който ще определи облика на германския професионален футбол през следващите две десетилетия. Това е сделка, която се очаква да донесе на германския футбол с един замах много пари. И в която някои неща изглеждат половинчати, а други - рисковани.

Планът изглежда по следния начин: DFL иска да създаде дъщерно дружество, DFL MediaCo, което да продава медийните права на лигата и да генерира високи приходи. Досега лигата получаваше всички пари от медийните права, т.е. многото милиони, които платените телевизионни оператори и доставчиците на стрийминг плащат на DFL за правото да излъчват мачове от Бундеслигата, и след това ги разпределяше между клубовете.

Но ако новото финансово споразумение се осъществи, в бъдеще тя ще получава само 87,5% от приходите си. Останалите 12,5 процента ще отиват при инвеститор - за следващите 20 години. В замяна на това инвеститорът ще плати на DFL еднократна сума в размер на около 2 млрд. евро. Никога досега лигата не е получавала толкова много пари наведнъж. 

Това звучи като добра сделка. Но ако попитате хората, които отговарят за германския футбол и го напътстват, все още има много въпроси без отговор. Дори фундаменталните поддръжници на сделката все още не знаят дали трябва да кажат „да", когато всички клубове гласуват за първи път по въпроса на 24 май. За какво точно на германския футбол, който и без това разполага с толкова много пари, му трябват два милиарда евро? Насърчават ли се клубовете да продават бъдещите си приходи? Защо преговорите трябва да приключат точно сега - във фаза, в която DFL е без твърдо ръководство? И наистина ли опитни финансисти участват в сделки, в които нямат решаваща дума, или скоро също ще управляват?

Вацке и Хелман са облечени в костюми. Феновете, които говорят на трибуната, носят блузки на Fred Perry или Stone Island - класически марки за фенската сцена. „Какво очаквате?" - пита един от тримата. Какво очаква лигата, когато се свързва с частен инвеститор?

В идеалния случай сделката би била изгодна за всички: лигата получава много пари сега, а инвеститорът - в бъдеще. И ако DFL успее да увеличи приходите си в дългосрочен план, както е планирано, по-късният отказ няма да ѝ навреди: ако удвои приходите си за десет години, както предвижда Хелман, 87,5% от тях все още ще са достатъчни.

Вацке потъва в стола си

Но тъй като няма гаранция, че стойността на медийните права ще нарасне толкова много - или изобщо - през следващите години, са необходими инвеститори, готови да поемат рискове. DFL е получила шест оферти, а междувременно се твърди, че към момента четирима кандидати са в играта. Всички те са частни капиталови фондове. Финансови гиганти като Blackstone Group от САЩ или CVC от Люксембург - най-големите риби в морето.

Футболните фенове традиционно са против инвеститорите. Много от тях дойдоха на "Вестфаленщадион" този понеделник с притеснения, а някои и с гняв. Те се страхуват от чуждо влияние върху футбола. Още по-различни начални часове на мачовете, за да се увеличи стойността на телевизионния продукт. Мачове на Борусия в САЩ или Саудитска Арабия за откриване на нови пазари. Един от тях говори за опасения и несигурност на трибуната, друг - за липса на прозрачност.

Двамата служители реагират по различен начин. Хелман, който обича да флиртува с миналото си във франкфуртския G-блок (местния фенски сектор), се изявява като обяснител, аргументира необходимостта от инвестиции. Вацке иска доверие, все пак той винаги е отстоявал правилото 50+1, все пак той отхвърли Суперлигата без колебание. Той се опитва да изиграе позицията си на народен говорител. Но феновете на BVB казват ясно: Доверието им е изчезнало. Вацке не изглежда съвсем щастлив тази вечер, тъй като потъва в стола си със скръстени ръце и кръстосани крака.  Фенските протести се задълбочават. Снимка:  EPA/FOCKE STRANGMANN Фенските протести се задълбочават. Снимка: EPA/FOCKE STRANGMANN

Може би защото е наясно с резервите относно плановете на DFL, а може би дори споделя някои от тях. Например по въпроса за какво са нужни на германския футболен съюз двата милиарда евро и за какво ще бъдат използвани те.

Трикът с компенсацията на загубите

Когато преди три години пандемията спря Бундеслигата, много клубове бяха на ръба на фалита. Тогава мнозина обявиха, че е необходимо преосмисляне: повече икономически смисъл, по-ниски заплати. Ули Хьонес заговори за един „нов футболен свят" след пандемията. А някои се запитаха: Какво искаме от футбола? Какво трябва да постигне той? И в Германия беше съставена работна група, наречена „Бъдещето на професионалния футбол".

Кристиан Келер все още смята, че тези въпроси не са получили отговор. Той е изпълнителен директор на ФК „Кьолн“ и наскоро се присъедини към надзорния съвет на DFL. Кьолн е един от клубовете, които излязоха от пандемията финансово сковани. Въпреки това Келер смята, че сделката с инвеститора не е правилният път. Необходимо е да се развие бизнес моделът на лигата - но по алтернативен начин, без инвеститор.

Келер смята, че първо трябва да се отговори на фундаментални въпроси. В интервю за FAZ през януари Келер повдига въпроса накъде иска да върви DFL. Той заяви, че все още не знае какво представлява лигата. Това получи толкова голям отзвук, че представителите на много по-малки клубове го избраха за член на DFL срещу кандидата на големите.

Така че Келер не е единственият представител на клуб, който вижда необходимост да навакса с основната ориентация на DFL. И на други места има съмнения дали нуждата от капитал е толкова голяма, колкото се твърди. 

„В международен план някои просто ни изпреварват", казва Аксел Хелман по време на дискусията в Дортмунд. Това обаче важи само за сравнението с Висшата лига. Германия не е напът да се превърне във втора Португалия, както каза Вацке в интервю за SZ, или дори във втора България, както предупреди Хелман под ропота на дортмундската публика. По отношение на оборота Бундеслигата все още е втората по сила лига в Европа.

Въпреки това мнозина са съгласни, че има области, в които Бундеслигата трябва да инвестира, ако иска да запази статута си. На вътрешния пазар германският футбол наскоро достигна границите на своето развитие. Медийните приходи не са се увеличили значително и в лигата се разпространява усещането, че потенциални купувачи като Sky, DAZN или Amazon не се надпреварват за правата за излъчване. Малко повече от 1 млрд. евро годишно, това е всичко, което изглежда, че са готови да платят. Освен това приходите от чужбина са намалели, докато конкурентите от Испания, Италия и Англия - някои от тях също с пари на инвеститори - преминават в настъпление в чужбина.

В някои случаи другите първенства имат неоспорими предимства: В Южна Америка Primera División (А група на Испания) със сигурност е по-любима от Бундеслигата, а Висшата лига може да се гледа почти навсякъде. Но и в DFL вярват, че не са изчерпали глобалния си потенциал. В същото време искат да станат привлекателни за по-младата аудитория, която вече не е залепена за екрана, показващ мача на Шалке срещу Унион Берлин, а използва паралелно втори и трети екран - или се задоволява с репортажи.

Целта е да германският футбол да стане по-международен и по-дигитален. Но как изглежда това в конкретика? И след като бъде разбрано това, наистина ли са необходими 2 млрд. евро за това?

Планът на DFL предвижда двата милиарда да бъдат разпределени в три фонда. Първият ще бъде управляван централно от лигата, като за него ще бъдат отделени около 750-800 млн. евро. Вторият фонд е „инфраструктурен фонд", в който трябва да отидат около 900-950 млн. евро. Освен това клубовете имат право да изразходват около 300 млн. евро от третия фонд за спорт: за играчи, увеличение на заплатите, кеш на ръка… 

Това разпределение изглежда подходящо, за да опровергае едно основно обвинение: че футболът просто харчи още повече пари за играчи, които веднага се изгарят отново, защото футболът е особено добър в изгарянето на пари. „Не може да се говори сериозно за заливане на пазара с пари или за запалване на светкавица, която не е устойчива - с 300 милиона", казва Хелман в Дортмунд.

Но изчисленията са по-сложни. DFL иска да финансира собствената си стрийминг платформа от първата каса с пари. След това клиентите в чужбина - или, ако Sky и Сие. плащат твърде малко в даден момент, също и у дома - биха могли да сключат абонамент, за да гледат Бундеслигата. Американските лиги като NFL или NBA вече предлагат нещо подобно.

Втората група с пари е по-интересна. DFL иска да разпредели почти 1 млрд. евро на клубовете, така че те да инвестират в инфраструктура. На пръв поглед това изглежда разумно, но точно там Германия вече е силна. Много испански или италиански клубове, дори някои английски, с удоволствие биха разменили германските стадиони и тренировъчни центрове за своите. Наистина ли втората банка съдържа не инвестиция в бетон, а тайно – във футболисти? 

Съществува консенсус относно това, което определено липсва на германския футбол: дигитализацията. DFL се интересува от 5G мрежи на стадионите, виртуална реклама на периметъра или от развитието на „клубна телевизия", един вид фенска телевизия, която да произвежда съдържание, което може да се продава на медийни партньори. Клубовете трябва също така да разширят маркетинга си в чужбина, например с пътувания за приятелски мачове.

При разглеждането на тези идеи възниква следващият въпрос: Наистина ли тези мерки са толкова скъпи? Вероятно не. Според информация на ZEIT ONLINE, която съвпада с доклад на Sportschau, спортното предаване на обществената телевизия ARD, почти половина от тези пари за инфраструктура, около 500 млн. евро, са планирани като компенсация за загуби.

Победителите са: Мюнхен, Дортмунд, Лайпциг, Леверкузен и Франкфурт

Естествено, сделката с инвеститора първоначално е губеща за лигата. В края на краищата тя трябва да се откаже от 12,5% от медийните си приходи от началото на договора. Това означава, че клубовете изведнъж ще загубят повече от една десета от тези приходи в ежедневната си дейност, за заплати на персонала, за ремонти - или за нови играчи. След пет години DFL се надява, че лигата ще е увеличила приходите си до такава степен, че клубовете ще могат да работят на старото ниво. За да не им се налага да намаляват прекалено много разходите си дотогава, лигата им отпуска 500 млн. евро.

300 млн. от спортната банка плюс 500 млн. евро за компенсиране на загубите: в крайна сметка за ежедневната дейност на клубовете могат да се изразходват значително повече средства, отколкото твърди DFL. И още един въпрос възниква около инфраструктурната банка: какво ще стане, ако клубовете не трябва да правят подобрения, защото вече разполагат с необходимата инфраструктура?

3 пъти
повече средства от тв права са отишли в Байерн, отколкото в Бохум  

Много по-големи клубове отговарят директно на изискванията, а тези, които не се нуждаят от парите за инфраструктура, могат да ги инвестират както намерят за добре. Така че и тези пари не е задължително да отидат за инфраструктура. А клубовете, които вече са изостанали в спортно отношение и които обикновено разполагат с най-добрата инфраструктура, биха могли да похарчат повече от парите на инвеститорите за своя футболен отдел, отколкото останалите. Не само това: те получават и много повече пари от DFL, отколкото останалите. 

Това е така, защото разпределението на парите от втори и трети фонд се основава на формула за разпределение на телевизионните пари, който възнаграждава успешните. Според тази формула напоследък три пъти повече средства са отишли в Байерн, отколкото в Бохум, а общо една трета от постъпленията са отишли в шестте клуба на върха на телевизионната таблица: Мюнхен, Дортмунд, Лайпциг, Леверкузен, Франкфурт и Мьонхенгладбах.

„Финансовите фондове и инвеститори не идват от обич за футбола"

Сделката за повишаване на привлекателността на Бундеслигата може да увеличи неравенството в германския футбол. Тогава дванадесетата, тринадесетата, двадесетата защита на титлата на Байерн ще бъде още по-вероятна. „Стратегическа грешка е да се увеличава международната конкурентоспособност за сметка на националната", казва Андреас Ретих.

Ретих някога е работил в управителния съвет на DFL. Той също се съмнява в това кога и как се търсят пари. „Притеснява ме не само принципът на планираната сделка и разпределението на парите, но и процесът", казва той. В германския професионален футбол има вакуум във властта на върха, той се намира в преходна фаза. Кристиан Зайферт, който го ръководеше в продължение на 16 години, се оттегли през 2021 г. Асоциацията се раздели с неговата наследница Дона Хопфен след по-малко от година. „DFL се намира в бурно море от повече от три години", казва Ретих.

От декември насам Аксел Хелман и Оливер Леки от Фрайбург са начело на футболния съюз и постигат успехи в своите клубове - но това също е проблем. В края на краищата управлението на професионален клуб е работа на пълен работен ден. „В момента Хелман и Леки работят извън това, което е възможно", казва Кристиан Келер. Въпреки това новото ръководство ще бъде изправено пред големи предизвикателства. Поне Хелман може да се възползва от връзките си във Франкфурт при търсенето на инвеститори. DFL работи с Deutsche Bank и японската компания Nomura. Две банки, които помагат и на местния Айнтрахт в търсенето на инвеститори.  Оливер Леки (л), управляващ директор на DFL, и Аксел Хелман, управляващ директор на DFL, заедно на новогодишния прием на DFL. Снимка: Arne Dedert/dpa Оливер Леки (л), управляващ директор на DFL, и Аксел Хелман, управляващ директор на DFL, заедно на новогодишния прием на DFL. Снимка: Arne Dedert/dpa

Междувременно и Хелман, и Леки бяха считани за постоянни решения, но се отказаха. Сега те напускат, Леки през юли, а Хелман заяви, че ще остане на поста до септември, ако е необходимо, за да завърши процеса. Кой след това ще оглави DFL не е сигурно.

Това, което е сигурно, е, че ако общото събрание на DFL вземе решение в полза на идващите инвеститори, новият силен мъж или жена ще поеме голямо наследство, за което не се знае дали ще направи клубовете богати или бедни. Това е проблем, защото може да ограничи кръга от кандидати. Някои лидери може да се притеснят от подобен риск. „Неразбираемо е - казва Ретих, - че германският футболен съюз иска да вземе решение от такава величина точно сега“. 

Едно от обясненията за тази прибързаност би било, че DFL се страхува от механизмите на пазара, че се притеснява да не получи по-ниска цена за своя продукт в бъдеще. Никой не може съвсем точно да прецени дали стойността на Бундеслигата ще падне или ще се повиши без външна помощ. Но дали е разумно времето на такава знакова сделка да зависи от капризите на пазара? 

Натискът на времето е термин, която се появява, когато разговаряте с хора от Бундеслигата, дори с тези, които са отворени за инвеститори. Някои от тях се оплакват, че разполагат с твърде малко информация. Оке Гьотлих от Санкт Паули казва: „Досега не съм получил пълен отговор на въпросите си". Въпреки това той е член на управителния съвет на DFL и вероятно е по-добре информиран от много други. 

Членовете на управителните съвети на футболните клубове трябва да се обясняват на надзорните съвети, на служителите, на медиите, на своите членове, на ултрасите. На една от срещите представител на DFL дори отказа да каже кои външни компании съпътстват процеса. Гьотлих би искал да отложи процеса на избора и да подаде съответното за това заявление до футболната асоциация. 

Това, че клубовете имат въпроси, е естествено. Компаниите за частен капитал не са добронамерени меценати. „Те не влизат там, защото обичат футбола", казва Кристиан Келер от Кьолн. „Основната цел на частния капитал е да генерира разумна възвръщаемост“. 

Това не означава, че влизането им е лошо, може и да е добро. В случая с DFL в крайна сметка възвръщаемостта на инвеститорите се увеличава с разрастването на лигата. И лигата се надява, че финансистът ще помогне за това: инвеститорите трябва да носят не само пари, но и ноу-хау. В най-добрия случай заинтересованата страна ще има представа не само от мениджмънт, но и от темите на DFL за интернационализация и дигитализация. Може би дори и за футболния пазар. Една от заинтересованите страни, фондът CVC, е закупил дялове и във френската Лига 1 и испанската Ла Лига. Така че там има опит във футболния бизнес - но това от своя страна може да доведе до конфликти на интереси. Какво ще стане, ако Бундеслигата иска да се развива в Нигерия, но инвеститорът иска да укрепи там „Лига 1“? Кой ще реши тогава - инвеститорът или DFL?

С други думи, колко власт трябва да се даде на инвеститор, който плаща 2 млрд. евро за нея?

От една страна, в DFL искат инвеститорът да оказва влияние със своя опит. Но те не искат да се откажат от правото си на самоопределение. Това е проблем, защото никой инвеститор не дава толкова много пари и не казва любезно: „Е, направете нещо от тази сума!". Особено никой от най-високопоставените финансови специалисти. Такива хора искат сами да вземат решения.

Ето защо сделката с инвеститора изнервя германските фенове в Берлин, Мюнхен и Дортмунд. „Увеличаваш стойността на маркетинговите права, като правиш продукта по-достъпен в международен план", казва Кристофър Гиогиос, един от феновете на BVB, които организират протеста там. „И, разбира се, това работи, като има начални часове на мачовете, които са съобразени с чуждестранните пазари или за мачове, които се провеждат там“. 

На брифинг за медиите в офиса на DFL във Франкфурт в началото на май Хелман, човекът, който гледа на себе си като на дете на фенската трибуна, заяви: „Мога да разбера първичния страх на феновете. Те имат усещането, че нещо им се отнема“. В Дортмунд той се опитва да разсее тези притеснения: няма да има Суперкупа в Саудитска Арабия, нито нови начални часове, от които феновете се страхуват. Хелман казва, че те ще регулират „точно тези въпроси никога да не попадат в сферата на влияние на инвеститора". Той говори за правни гаранции и за това, че инвеститорите ще се сблъскат с „високи препятствия" по отношение на влиянието си. „Това е доста сериозно, стегнато предложение за договор, което поставяме на масата", казва той. Протестират не само феновете на Борусия. Снимка: EPA/FRIEDEMANN VOGEL Протестират не само феновете на Борусия. Снимка: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

„Чудя се дали има достатъчно отговорни лица, които се интересуват как ще изглежда светът след десет години?“

Това звучи уверено. Въпреки това може да се предположи, че инвеститорите ще настояват за своето влияние, за да постигнат целите си. В Дортмунд Хелман изглежда убеден, че в хода на преговорите ще успее да разсее тези идеи от страна на инвеститорите. А когато чуете Кристиан Келер да говори за възможното влияние на инвеститорите, можете да доловите, че той е скептичен.

Аксел Хелман ясно формулира ориентацията на DFL по време на дискусията на Вестфаленщадион в Дортмунд: “DFL има ясен мандат да оценява централно правата, които имаме, т.е. преди всичко медийните права, и да генерира възможно най-голяма стойност за тях”. Погледнато в тази светлина, отговорът на основния въпрос, поставен от Кристиан Келер, съвсем няма да е решаващ за сделката с инвеститора: накъде иска да върви германският професионален футбол.

В наши дни залогът е много голям. На 24 май 36-те клуба трябва да гласуват, вероятно тайно. Необходимо е мнозинство от две трети. Ако то бъде постигнато, това няма да е равносилно на подписване на договор. Но ще намали вероятността проектът да бъде прекратен. Това би означавало да се навлезе във фаза, в която лигата ще трябва да похарчи много пари за консултанти и адвокати. Тогава договорът, който ще реши бъдещето на германския футбол, ще може да бъде подписан преди лятната пауза. 

Дали поддръжниците на сделката ще успеят да съберат необходимото мнозинство, вероятно ще зависи и от това как 36-те клуба ще отговорят на въпроса за основната посока на развитие на лигата. „Не съм сигурен - казва Андреас Ретих, - дали в лигата има достатъчно отговорни лица, на които им пука как ще изглежда светът след десет години“. 

По материали на Die Zeit, FAZ, ARD 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 18.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още