IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сложната сделка на „Интер Маями“, Adidas и Apple, която докара Меси във Флорида

Аржентинецът ще получава заплата не само от новия си отбор, но и възнаграждение от двата най-големи търговски партньора на MLS

07:53 | 08.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Меси е актуален световен шампион с Аржентина. Снимка: Bloomberg
Меси е актуален световен шампион с Аржентина. Снимка: Bloomberg

В деня, в който през 2018 г. Дейвид Бекъм представи своя нов разкошен  проект за американската футболна лига Major League Soccer, наречен „Интер Маями“, той получи съобщение от един от най-великите играчи на всички времена. 

„Поздравления“, казва му Лионел Меси в публикация в социалните мрежи. „И кой знае, може би след няколко години ще можеш да ми се обадиш".

Пет години по-късно Бекъм се е обадил. А в сряда Меси обяви, че ще направи следващата стъпка в кариерата си в Америка, отбелязвайки най-сеизмичната сделка в лигата, откакто самият Бекъм се присъедини към „Лос Анджелис Галакси“ през януари 2007 г. Меси, седемкратен носител на "Златната топка" за най-добър играч в света, заяви, че се е надявал да се завърне в Барселона - клуба, който го превърна в световна суперзвезда. Но когато тази възможност е станала невъзможна, той е избрал MLS. От лигата заявиха, че „остава да се финализира официалното споразумение", но че очакват сделката да бъде сключена по-късно това лято. 

„Взех решение, че ще отида в Маями", каза 35-годишният Меси в интервю, публикувано от два спортни ежедневника в Барселона. „Ако нещата с Барселона не се получат, исках да напусна Европа, да изляза от светлината на прожекторите и да мисля повече за семейството си“. 

„Интер Маями“ не обяви условията на договора на Меси, но според запознат с него източник на WSJ сделката се очертава като една от най-сложните в историята на лигата. Според този източник Меси ще получава заплата не само от „Интер Маями“, но и ще получава възнаграждение от двата най-големи търговски партньора на MLS - Apple и Adidas.  

През миналата година Apple сключи сделка за 2,5 млрд. долара с MLS, за да стане ексклузивен оператор на лигата в над 100 държави за 10 години, като излъчва мачове чрез MLS Season Pass на абонаментната платформа Apple TV+. Според условията на американската сделка Меси ще получава процент от всички нови абонаменти за услугата на лигата, казва източникът.

Във вторник, преди трансферът в „Интер Маями“ да стане публично достояние, Apple също така обяви, че си сътрудничи по документална поредица в четири части с Меси. От компанията отказаха коментар пред WSJ. 

Що се отнася до Adidas, компанията спонсорира Меси от 2006 г. насам, а през 2017 г. сключи с него доживотен договор. Не е необичайно компаниите за спортни облекла да допринасят финансово за големи футболни трансфери, а в този сценарий Adidas има възможност да гарантира, че най-известният им актив ще бъде виждан само с екипировка на марката, тъй като германският концерн доставя всички фланелки и топки за мачовете в MLS. От Adidas не са оттговорили веднага на запитването за подробности по сделката.

Първият мач на Меси с розовата фланелка на „Интер Маями“ може да се състои още на 21 юли, когато мексиканският клуб „Крус Азул“ пътува до Флорида, за да се изправи срещу американците в турнира за Купата на Лигата.

За Меси притокът на парични средства и увеличената експозиция в Америка представляват краткосрочната стойност на сделката с „Интер Маями“. Но ходът отваря вратата и за по-дългосрочна инвестиция: договорът с Маями дава възможност на Меси да закупи дял в клуба, след като се пенсионира, твърди запознат с него. Клаузата повтаря споразумението на Бекъм от 2007 г., което му проправи пътя към създаването на отбор 11 години по-късно.

Този сбор от мерки от страна на MLS, „Интер Маями“, телевизионния оператор на лигата и най-големия ѝ спонсор на екипировка е безпрецедентен при придобиването на един играч. Но в случая с Меси те са били от съществено значение и за отблъскване на друг интерес, а именно - от страна на някои силно мотивирани купувачи от Саудитска Арабия.

От самото начало на преговорите с лагера на Меси е било ясно, че MLS никога няма да може да се конкурира по отношение на чистото заплащане с богатствата, предлагани в Кралството, където дългогодишният съперник на Меси, Кристиано Роналдо, в момента печели над 100 млн. долара годишно. Най-добре платеният играч в американската лига е нападателят на ФК „Торонто" Лоренцо Инсиние, който получава около 14 млн. долара на сезон между заплатата си и различни промоционални споразумения според човек, запознат с договора му. А най-високите основни заплати в MLS са между 7 и 8 млн. долара, според данните, публикувани от Асоциацията на играчите в лигата.

За Меси, дори и в залеза на кариерата му, това заплащане винаги ще трябва да е значително по-високо. Приходите му в Барселона, където за две десетилетия се превърна от мършав тийнейджър в най-добрия играч на своето поколение, бяха основен фактор за милиардния дълг на клуба. Ето защо когато договорът на Меси изтече през 2021 г., Барса нямаше друг избор, освен да го пусне в ПСЖ - клуб, подкрепян от държавния инвестиционен фонд на Катар. 

Embed from Getty Images

Двата сезона на Меси във Франция, макар и щедро компенсирани, бяха предимно нещастни за него. Въпреки че спечели два пъти надпреварата във френското първенство, клубът се провали в престижната Шампионска лига. Затова Меси намери утеха във времето, прекарано с националния отбор на Аржентина, който той изведе до първия триумф на Световното първенство от 36 години насам в Катар през декември миналата година. След това Меси се завърна в ПСЖ, изглеждайки до голяма степен незаинтересован от случващото се във френския футбол. 

Отношенията с клуба се разпаднаха окончателно, когато Меси пропусна задължителна тренировка в деня след поражение тази пролет, за да може да пътува до Саудитска Арабия в ролята си на посланик на Visit Saudi. 

Това пътуване само подхрани още повече спекулациите, че Меси в крайна сметка ще се присъедини към златната треска в пустинята и ще подпише договор с един от най-големите клубове в кралството. Слуховете само се засилиха, след като Саудитският публичен инвестиционен фонд пое контрола над четири отбора в лигата, за да финансира мащабното пазаруване на големи футболни звезди.

Но разговорите между представителите на Меси - а именно баща му Хорхе Меси - и „Интер Маями“ на Бекъм се ускориха през последните дни след последния мач от сезона на ПСЖ и след като стана ясно, че Барселона все още не може да си го позволи. Дейвид Бекъм в Токио през октомври 2017 г. Снимка: Bloomberg Дейвид Бекъм в Токио през октомври 2017 г. Снимка: Bloomberg

Какво ще се случи в САЩ?

Бекъм, който бе капитан на Англия, спечелил е требъл с Манчестър Юнайтед, бил е галактико в Реал Мадрид и бе изпълнявал спиращи дъха свободни удари, смята, че „Интер Маями“ е част от неговото футболно наследство. 

„Разбира се, че искаш да се сравняваш с великите клубове във финансово отношение, а очевидно и на терена", казва Бекъм в интервю за CNBC през 2020 г. „Искаме децата ни да се появят на стадиона след 10, 15, 20 години и да кажат, че това е нещото, което нашият баща е създал“. 

Още преди Меси съдбата на „Интер Маями“ започна да се променя. Миналата година двамата милиардери – братя Мас, които са главни акционери в клуба, и Бекъм накараха градските комисари на Маями да се съгласят на 99-годишен договор за наем за преустройство на принадлежащ на града кънтри клуб в частен имот, който ще включва футболен стадион, хотел, офис парк, търговски площи и обществен парк. 

Въпреки че мегапроектът за стадиона все още не е стартирал, Меси ще намери настоящия дом „Интер Маями“ коренно различен от това, на което се радваше в Барселона - клубът, за който играеше от тийнейджър, преди да се присъедини към Пари Сен Жермен през 2021 г. Домът на „Интер Маями“ е стадионът DRV PNK (произнася се Drive Pink) във Фет Лодърдейл, Флорида, който понякога бива поделян с гимназиалната спортна асоциация на Флорида за щатските първенства.

Той побира едва 18 000 души - в сравнение с почти 100 000 души за „Камп Ноу“ на Барселона. „Няма по-добър шанс да се развие любов към Мейджър Лийг Сокър от сега, защото в Маями ще играе най-великият играч на всички времена", казва пред Bloomberg Стив Дейвис, футболен анализатор.

Дали Меси действително ще спечели нещо в MLS, е почти второстепенно. Най-голямото упражнение по брандиране, което някога e осъществявано в лигата, ще го приземи в отбор, който е постигнал само посредствени резултати и наскоро уволни мениджъра си. За три години съществуване „Интер Маями“ никога не е бил по-напред от 12-то място в класирането. Средната посещаемост на клуба на стадиона му във Форт Лодърдейл след пандемията е около 13 700 фенове.

Посещенията със сигурност ще се увеличат сега, когато Меси - момчето от Аржентина, създадено в Барселона, което отказа на Саудитска Арабия, се появи в Южна Флорида.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 08.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още