IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple ще излъчва футболни мачове от американската лига

Сделката е поредно доказателство за това как футболът се превръща в основен спортен обект в ерата на стрийминга

09:43 | 15.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Apple Inc. си е осигурила дългосрочните права за излъчване на футболни мачове от американската Мейджър лига, с което прави още една стъпка към нарастващите си амбиции като спортен оператор.

Apple ще започне да излъчва футболните мачове през следващата година като част от 10-годишна сделка. Според изявлението на базираната в Купертино компания феновете ще могат да гледат мачовете чрез нов абонаментен продукт на MLS, достъпен чрез приложението Apple TV. Някои мачове ще бъдат достъпни безплатно за абонатите на Apple TV+ - услугата на технологичната компания за стрийминг, предава Bloomberg.

През март Apple сключи споразумение с американската бейзболна лига за излъчване на петъчните мачове по Apple TV+ през този сезон. Съобщава се, че компанията е проявила интерес да вземе пакета NFL Sunday Ticket, който сега се държи от DirecTV.

Договорите между професионалната лига по футбол в САЩ и ESPN, Fox и Univision на Walt Disney Co. изтичат тази година. Над десетина компании са изявили интерес към придобиването на правата, включително технологични гиганти като Amazon.com Inc. и Apple и традиционните медийни компании Warner Bros. Discovery Inc. и Paramount Global.

С нарастването на зрителския интерес лигата цели да събере много повече от 90-те млн. долара годишно, които получаваше по предишното споразумение. Apple плаща минимална гаранция на стойност 250 млн. долара годишно, твърди Sports Business Journal.

Според мениджъра на американския футболен съюз Дон Гарбър лигата е сключила сделката с Apple отчасти защото тя ще позволи на лигата да представя мачовете си на едно място и ще увеличи популярността ѝ в световен мащаб, особено след като в лигата участват много играчи от чужди държави.

Споразумението означава, че стрийминг услугата ESPN+ на Disney ще загуби мачовете, които излъчваше в края на годината. Лигата все още води преговори за продажба на традиционните си телевизионни права. Запитан за ESPN, Гарбър заяви пред репортерите, че „сме в преговори те да продължат да работят с нас".

Лигата ще се заеме с продукцията на излъчването на мачовете. Всеки притежател на сезонни карти за лигата ще получи безплатен абонамент за новата стрийминг услуга. Цената на самата услуга не е оповестена.

Сделката е поредно доказателство за това как футболът се превръща в основен спортен обект в ерата на стрийминга, дори в САЩ. Paramount+ излъчва мачовете от италианската Серия А. Peacock на NBC притежава правата за английската Висша лига, които поднови през ноември за повече от 2,5 млрд. долара. ESPN+ предлага мачове от испанската Ла Лига и германската Бундеслига.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още