IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разточителното харчене на Рияд във футбола е дар за FIFA

Създаването на суперклубове в Персийския залив дава така нужната пиперливост на реформирано клубно първенство

13:04 | 27.08.23 г.
Неймар се среща с фенове в Саудитска Арабия. Снимка: Adam Nurkiewicz/Getty Images
Неймар се среща с фенове в Саудитска Арабия. Снимка: Adam Nurkiewicz/Getty Images

Разточителното харчене на Саудитска Арабия във футбола е тема на разговор в света на спорта това лято. Отборите в страната вече са похарчили над 700 млн. евро за нов играчи – на второ място след английската Висша лига. Реалната цифра ще бъде много по-висока заради огромните заплати, които се предлагат, за да се примамят звездите далеч от ярките светлини на европейския футбол, пише спортният редактор на Financial Times Джош Ноубъл.

Макар че агентите си прибират своя дял, а застаряващите звезди – още една последна заплата, един от най-големите победители в дългосрочен план е световният ръководен орган на футбола FIFA.

Зараждащият се футболен проект на Саудитска Арабия започна през януари с пристигането на 38-годишният португалски играч Кристиано Роналдо, който е и най-следваният мъж в Instagram. Вратите обаче се отвориха по-сериозно през юни, когато държавният инвестиционен фонд пое контрола над четирите най-добри клуба в кралството и получи одобрението – и парите – да предизвика суматоха.

Оттогава насам над две дузини играчи са дошли в кралството, включително Карим Бензема и Неймар – най-скъпия футболист в историята. Няколко млади, търсени играчи също пристигнаха.

Много се изписа в опит да се обясни внезапния тласък Саудитската професионална лига да се превърне в нещо бляскаво. Някои виждат обикновен проект, с който Саудитска Арабия се опитва да се ребрандира от автократично кралство в център на спорта и свободно време. Други казват, че това е честен – и скъп, опит да се вдигнат младите саудитци от дивана и да отидат да спортуват.

Появата на нов източник на кеш във футбола се усеща в целия сектор. Останалите без пари клубове в Европа с раздути отбори приветстват финансовото спасение, а други трябва също да заделят пари, за да заменят талантите, които неочаквано са си тръгнали.

Но именно FIFA, под ръководството на Джани Инфантино, е тази, която може да се окаже най-големият победител. Институцията се настоява да се генерират нови източници на приходи, за да се намали зависимостта на Световното първенство за мъже, което формира над 80% от печалбата ѝ.

През четиригодишния цикъл, приключил през 2022 г., FIFA е получила 7,6 млрд. долара от телевизионни права, спонспорство и билети. UEFA, благодарение на Шампионска лига, може да спечели този сума за половината на това време, а английската Висша Лига – за един сезон.

Сега част от плана на Инфантино е реално да се стартира ново състезание, като промени Световното клубно първенство. Макар че то съществува в някаква форма от 2000 г., новата версия, която ще започне през 2025 г., обещава да промени тотално играта, включвайки 32 отбора от цял свят, които ще се състезават в дълго един месец първенство, наподобяващо Световната купа.

Сред отборите, които са си подсигурили място в изданието през 2025 г., е отборът Ал Хилал от Рияд, победител в азиатската Шампионска лига за 2021 г. Клубът е с най-големи нетни разходи във футбола това лято, подсказвайки за надеждите на Саудитска Арабия да създаде отбор, пълен със суперзвезди, които могат да се състезават на световната сцена.

Включването на отбори с дълбоки джобове извън юрисдикцията на UEFA би трябвало да привнесе конкурентност, любопитство и иновативност в проекта на FIFA. Хипотетична групова фаза, която изправя Ал-Хилал срещу Реал Мадрид, Челси и Интер Маями, би помогнала да се разсее несигурността на телевизионните оператори дали това ново събитие ще плени въображението. Очаквайте да последват саудитски спонсори – и кандидатура за домакинство на самото Световно първенство.

FIFA вече прогнозира приходи от над 10 млрд. долара за следващия си четиригодишен цикъл. Тази цифра не отчита никакви приходи от Световното клубно първенство. Със Саудитска Арабия на борда сумата вероятно ще се повиши.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 27.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още