IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Английската Висша лига с рекордни приходи след завръщането на феновете по стадионите

Италианската Серия А е единственото първенство от петте най-големи в Европа, което отчита спад на приходите за сезон 2021-22

11:18 | 15.06.23 г.
Отборът на Манчестър Сити преминава по улиците на Манчестър след тройния успех, взимайки купите на Висшата лига, Купата на Англия и Шампионска лига в сезон 2022-23. Снимка: Ioannis Alexopoulos/Anadolu Agency via Getty Images
Отборът на Манчестър Сити преминава по улиците на Манчестър след тройния успех, взимайки купите на Висшата лига, Купата на Англия и Шампионска лига в сезон 2022-23. Снимка: Ioannis Alexopoulos/Anadolu Agency via Getty Images

Приходите на клубовете от английската Висша лига са скочили с 12% до рекордните 5,5 млрд. паунда (6,96 млрд. долара) през сезон 2021-22, след като европейският футбол се е възползвал от завръщащите се по стадионите фенове след пандемията от Covid-19, посочват анализатори от Deloitte.

В Годишния си преглед на финансите във футбола Sports Business Group на Deloitte казва, че „големите пет“ лиги в Англия, Испания, Германия, Италия и Франция имат общ ръст от 10% на приходите – при испанската Ла Лига увеличението е от 11% до 3,3 млрд. евро, а при френската Лига 1 – с 26% до 2 млрд. евро.

Италианската Серия А е единственото първенство от петте, което отчита спад на приходите – от 7% до 2,4 млрд. евро.

Приходите на ден с мач за Висшата лига са се увеличили до 763 млн. паунда през сезон 2021-22, което задминава сериозно сумата от предишния сезон, когато множество мачове се играха без публика. Сумата е и над препандемичните нива от 684 млн. евро за сезон 2018-19.

„Данните за приходите показват, че европейският футбол излиза устойчив от най-предизвикателния период досега“, коментира Тим Бридж, водещ партньор в Sports Business Group.

„След премахването на ограниченията заради Covid-19 натрупаното търсене на феновете увеличи до рекордно ниво приходите на мач и търговските приходи в Европа“, допълва той.

Въпреки растящите приходи оперативната печалба на петте най-големи първенства е спаднала с 1,8 млрд. евро спрямо сезон 2018-19 отчасти заради 15% ръст на разходите за заплати.

Клубовете ще трябва да коригират разходите си за заплати в бъдеще, за да спазват новите „правила за устойчивост“ на УЕФА, които бяха приети през 2022 г. и които ограничават разходите на отборите да не надвишават 70% от приходите им.

Правилата влязоха в сила през 2022 г. Нивото от 70% ще бъде достигнато в рамките на 3-годишен преходен период, постепенно намалявайки от 90%.

„Фокусът за всички клубове сега трябва да се измести, за да се осигури дългосрочна финансова устойчивост във футболната система, а въвеждането на нови правила в европейския футбол е с подходяща времева рамка, за да подкрепи това“, казва Бридж.

„Рекордният ръст във Висшата лига продължава да увеличава поляризацията на приходите между и в рамките на европейските футболни лиги и всяко първенство е изправено пред нови предизвикателства, породени от повишената конкуренция, регулациите и натиска от предизвикателния макроикономически климат“, допълва той.

В Англия общият нетен дълг в топ дивизията е намалял с 34% до 2,7 млрд. паунда през сезон 2021-22 след поглъщането на Челси и Нюкасъл Юнайтед.

Нетният дълг също намалява със 110 млн. паунда във втородивизионния Чемпиъншип, но разходите за заплати надвишават приходите за пета поредна година.

„Нетният дълг на клубовете от Чемпиъншип остава значителен, като голям брой клубове увеличават заемите си през сезон 2021/22“, казва Бридж.

„Блясъкът на издигането във Висшата лига води непрекъснатия стремеж за инвестиции в клубове от Чемпиъншип, често по неустойчив начин, карайки някои клубове да претоварват финансово“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 15.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още