IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Колко печели УЕФА от излъчването на Шампионска лига

През последните две десетилетия медийните и търговските права за Шампионската лига са се увеличили повече от пет пъти по стойност

17:09 | 09.06.23 г.
Снимка: Nick Potts/PA Images via Getty Images
Снимка: Nick Potts/PA Images via Getty Images

Когато финалът на Шампионската лига между Манчестър Сити и Интер започне в Истанбул в събота, футболните фенове по цял свят ще го следят внимателно. В крайна сметка това е най-голямото клубно първенство в света, където феновете могат да гледат звездни отбори да се конкурират за европейска слава и паметно място в историята на играта, пише Statista.

За УЕФА – ръководния футболен орган на Европа, глобалната привлекателност на първенството се отплаща щедро. През последните две десетилетия медийните и търговските права за Шампионската лига са се увеличили повече от пет пъти по стойност. През сезон 2021/22 УЕФА е генерирала 3,1 млрд. евро от правата на Шампионска лига спрямо 569 млн. евро през сезон 2003/04.

Поглед към по-малките клубни състезания на УЕФА, например Лига Европа и Лигата на конференциите, подчертава колко много по-напред е Шампионската лига по отношение на своя статут и търговска привлекателност. През миналия сезон приходите на УЕФА от медийни и рекламни права на Лига Европа и Лига на конференциите възлизат на 468 млн. евро, което е само 15% от приходите от Шампионската лига.

Infographic: The Champions League's Global Appeal Is Paying Off | Statista You will find more infographics at Statista

Други графики можете да разгледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 09.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още