IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Budweiser остава официалната бира на Световното първенство по футбол

Въпреки проблемите на последния турнир в Катар ФИФА продължи партньорството си с бранда

17:30 | 08.06.23 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Марката Budweiser ще остане официалната бира на Световното първенство по футбол и през 2026 г. в САЩ, след като собственикът ѝ AB InBev поднови договора си с ФИФА в четвъртък въпреки трудностите с домакина на първенството през 2022 г. в Катар, съобщава Associated Press.

Два дни преди турнира в Катар организаторите на Световното първенство оттеглиха обещанието си да позволят на феновете да купуват алкохолна бира на стадионите.

Ходът бе неочакван удар за пивоварната, чийто бранд Budweiser е бирата на Световното първенство още от 1986 г.

ФИФА явно не е успяла да защити AB InBev от натиска от Катар в спор, който изглежда като потенциално нарушение на договора за световната футболна организация. Консервативната мюсюлманска страна се ангажира да изпълни договорките с търговските партньори на ФИФА, когато подаде кандидатурата си за домакин през 2009 г.

Макар че продажбите на Budweiser спаднаха по стадионите, световната публичност на спора може би даде тласък на пивовара и остави малко място за съмнение кой бранд е обвързан със Световното първенство.

Подновяването на договорката за първенството през 2026 г. изглеждаше да е уредено въпреки спора в Доха. Президентът на ФИФА Джани Инфантино заяви тогава, че отношенията с AB InBev са добри и бяха разменени поздрави преди пристигането в Катар.

Не се споменават отминалите проблеми в изявлението на ФИФА от четвъртък, с което се потвърждава, че AB InBev ще бъде спонсор на Световното първенство за жени, което стартира следващия месец в Австралия и Нова Зеландия, и за мъже през 2026 г., на което домакини ще бъдат заедно САЩ, Канада и Мексико и ще се изиграят 104 мача вместо 64.

„Първенствата от Световното първенство са най-популярните спортни събития в света“, каза главният маркетинг директор на AB InBev Марсел Маркондес. „Силно свързани сме с феновете и футбола по целия свят, ето защо сме развълнувани за продължаването на отношенията с ФИФА“.

Стойността на подновения договор не е обявена. Според медийни твърдения спонсорството на предишното първенство е било за около 75 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 08.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Tikva007
преди 10 месеца
По всичко личи, че и футболът ще се превърне в същия ерзац, както и Budweiser - бил някога бира, преди да стъпи на американска земя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още