IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Under Armour връща основателя си като ръководител на компанията

Стефани Линарц остана само една година на поста, преди да бъде върнат Кевин Планк

13:43 | 14.03.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Jeffrey Greenberg/Universal Images Group via Getty Image
Снимка: Jeffrey Greenberg/Universal Images Group via Getty Image

Компанията за спортни стоки Under Armour заяви, че основателят ѝ – изпълнителният председател Кевин Планк, ще се завърне на поста главен изпълнителен директор, заменяйки Стефани Линарц след продължило само година управление, в което се опита да съживи бранда, съобщава Bloomberg.

Планк ще се завърне на позицията от 1 април, заяви Under Armour в сряда. Линарц ще стане консултант на компанията до 30 април. Икономистът Мохамед ел-Ериан ще наследи Планк като председател.

Инвеститорите са предпазливи към смяната в управлението. Акциите на Under Armour поевтиняха с 4,9% в следпазарната търговия в Ню Йорк, след като първоначално поскъпнаха. Цената им бележи спад от 7,9% тази година до затварянето на борсата в сряда, което е над понижението от 66,% на индекса S&P MidCap 400.

Анализаторът на Bloomberg Intelligence Пунам Гоял казва, че промяната на главния изпълнителен директор е изненадваща, тъй като ранни признаци, че планът за преструктуриране на Линарц започва да работи.

Завръщането на Планк „може да предизвика учудване предвид оставката му на фона на противоречия на работното място“, казва Гоял в бележка.

Планк се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Under Armour през 2020 г. след серия от скандали, включително статия на Wall Street Journal, която съобщаваше, че компанията има култура на неподходящо отношение към жените.

Линарц очерта тригодишен план през 2023 г. за разрастване на марката чрез дамско облекло, обувки и „спортен стил“, като се насочи към повече дизайнерски сътрудничества и засилване на присъствието в културата на маратонките. Тя нарече първата си година „година на изграждане“ за Under Armour, опитвайки се да сведе до нула инвентара и да пренастрои бизнеса около новите стратегически приоритети.

През февруари Under Armour повиши перспективите си за годишната печалба, тъй като усилията за намаляване на разходите надделяват над продължителен спад на приходите, особено на местния пазар. Въпреки това приходите в Северна Америка намаляха с 12% през последното тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 14.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още