IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на Uniqlo гледа с оптимизъм към останалата част от годината

Fast Retailing обяви добър отчет и реши да повиши годишната си прогноза

11:40 | 13.04.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Собственикът на Uniqlo – Fast Retailing, заяви, че печалбата му е нараснала през второто фискално тримесечие, надхвърляйки очакванията на анализаторите заради подобреното търсене. Това накара компанията да повиши прогнозата си за цялата година, пише Bloomberg.

Оперативната печалба е нараснала с 48 на сто до 102 млрд. йени (765 млн. долара) за трите месеца до края на февруари в сравнение с 90 млрд. йени средна прогноза на анализаторите, обяви производителят на модни стоки. Нетните приходи от продажби са скочили с 27% до 751 млрд. йени, докато анализаторите очакваха 687 млрд. йени.

Търговецът на дребно повиши прогнозата за оперативната печалба за 12-те месеца до август до 360 млрд. йени. По-ранната беше за 350 млрд. йени. Освен това увеличи и очакванията си за дивидента до 125 йени на акция спрямо 115 йени на акция по-рано.

През последното тримесечие Китай вдигна ограниченията, които беше наложил заради пандемията, слагайки край на тригодишната си политика за нулев Covid. Това увеличи възможностите за ръст на разходите на дребно във втората по големина икономика в света.

Но все пак спадът на бизнеса на Uniqlo в Китай, Хонконг, Макао и Тайван вероятно е продължил заради ръста на броя на заразените в континенталната част от средата на декември до януари, което е засегнало желанието на потребителите да пазаруват, коментира на 10 април Катрин Лим, анализатор на Bloomberg Intelligence.

По-високите приходи от продажби вероятно са подсилили оперативния марж на Uniqlo в Япония, смята Лим. Разходите може да са нараснали спрямо година по-рано заради по-големите заплати на базираните в Япония служители, които се изплащат в йени, допълва тя.

През януари Fast Retailing обяви, че повишава годишното възнаграждение на служителите на пълен работен ден в Япония с до 40%. По този начин тя се опитва да задържи и мотивира персонала, докато страната е изправена пред най-голямото ускорение на инфлацията от десетилетия.

Компанията насочва фокуса си към пазари като Северна Америка и Европа, където прогнозата ѝ е относително стабилна. Тя залага, че двата региона ще ѝ донесат съответно 300 млрд. и 500 млрд. йени годишни приходи, с 20% оперативен марж, до 2027 г.

От началото на годината до обявяването на финансовия отчет цената на акциите на Fast Retailing нарасна с 13%. Компанията проведе 3:1 сплит на акциите, който влезе в сила на 1 март, за да засили ликвидността и инвеститорската си база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 13.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още