IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pandora засенчи прогнозите със силни продажби на бижута за Коледа

Приходите за последното тримесечие на 2023 г. са нараснали с 12% до 1,58 млрд. долара, сочат предварителни данни

09:26 | 08.01.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Датският производител на бижута Pandora A/S отчете силни тримесечни приходи, които надминаха прогнозите, подкрепени от бързо растящите продажби на гривни и други бижута за празниците около Коледа и Черния петък в САЩ, съобщи Bloomberg.

Приходите през последните три месеца на 2023 г. са скочили с 12% на органична база до 10,8 млрд. крони (1,58 млрд. долара), сочат предварителни данни, публикувани от базираната в Копенхаген компания късно в неделя. Това надхвърля средната оценка за 10,58 млрд. крони от проучване на Bloomberg сред анализатори.

Акциите на Pandora поскъпнаха с 90% през 2023 г., а компанията повиши финансовата си прогноза за цялата година два пъти през последните четири месеца.

Цената на акциите на компанията е нараснала почти два пъти за една година. Графика: Bloomberg Цената на акциите на компанията е нараснала почти два пъти за една година. Графика: Bloomberg

Компанията, която изработва повече бижута от която и да е друга в света, печели пазарен дял в една иначе свиваща се индустрия. Главният изпълнителен директор Александър Лачик се фокусира върху представянето на нови колекции, включително бързо развиващата се серия с лабораторно отгледани диаманти.

"Много сме доволни от резултатите ни през пиковия търговски сезон и от начина, по който приключихме 2023 г.", посочва Лачик в изявлението от неделя.

През четвъртото тримесечие компанията отбеляза органичен ръст от 15% в САЩ, който е най-големият ѝ пазар.

Продажбите на нейните лабораторно отгледани диаманти са се увеличили с 83%.

Компанията трябва да публикува пълния си отчет за четвъртото тримесечие на 7 февруари, когато ще представи и прогнозата си за 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 08.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още