IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pandora се подготвя за рецесия въпреки силното търсене на бижутата ѝ

Датската компания планира да изплати общо 5,3 млрд. крони на своите акционери тази година

16:30 | 08.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Датският производител на бижута Pandora отчете малко по-силни продажби за третото тримесечие от очакванията и заяви, че се подготвя за рецесия, въпреки че търсенето от страна на купувачите се оказва устойчиво на фона на рязко нарастващите разходи за живот, съобщи Ройтерс.

„Въпреки макроикономическата и геополитическа несигурност моделите на пазаруване на нашите потребители засега са до голяма степен непроменени“, каза главният изпълнителен директор Александър Лачик в изявление.

Pandora все още очаква органичен растеж за цялата година между 4% и 6% и потвърди перспективата за марж на оперативната печалба от 25-25,5%.

Акциите на компанията поскъпнаха с 6,5% при отварянето на борсата в Копенхаген във вторник и се търгуват с повишение от 7,8% към 15:30 часа българско време.

„Ние вече предприемаме предпазни мерки, за да гарантираме рентабилност, ако обстоятелствата се променят“, каза Лачик. Компанията намали промоциите и повиши цените на една трета от своите продукти средно с 4%.

Трафикът в магазините на Pandora се е увеличил през третото тримесечие, а броят на продуктите, закупени от клиент, е останал същият, посочва Лачик пред Ройтерс.

Единствено в Италия се наблюдават признаци на отслабване на търсенето.

Най-големият производител на бижута в света по производствен капацитет съобщи, че продажбите в САЩ, най-големия му пазар, са спаднали с 3%. Той приписва очаквания спад на края на държавната подкрепа за потребителите в САЩ за преодоляване на последствията от пандемията от COVID-19.

Компанията отчете продажби за третото тримесечие в размер на 5,26 млрд. датски крони (712,64 млн. долара), малко над средната прогноза на анализаторите за 5,16 млрд. крони.

Резултатите през третото тримесечие показаха "изненадващо устойчива среда за продажби", пишат анализатори на Jefferies, добавяйки, че това изглежда обещаващо за празничния сезон през четвъртото тримесечие.

Pandora обяви също, че ще изплати общо 5,3 млрд. крони на своите акционери тази година, което се равнява на около 13% от нейната пазарна капитализация. Тя вече е изплатила 4,3 млрд. крони под формата на дивиденти и обратно изкупуване на акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 08.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още