IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pandora се насочва към създадените в лаборатории диаманти с нова колекция в Северна Америка

Изкуствените диаманти отчитат ръст на търсенето и цената им спада спрямо естествените камъни

15:38 | 16.08.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: GettyImages.com
Снимка: GettyImages.com

Най-големият производител на бижута в света Pandora заяви във вторник, че ще продължи напред със залога си върху произведени в лаборатории диаманти след обявлението миналата година, че спира да продава миннодобити диаманти, съобщава Ройтерс.

Базираната в Копенхаген Pandora ще представи колекция с изкуствени скъпоценни камъни в Северна Америка този месец, надявайки се да привлече по-млади потребители с по-евтини у по-устойчиви диаманти, за които е гарантирано, че не са дошли от конфликтни зони.

Представянето в 269 магазина в Северна Америка и Канада, както и онлайн, се случва след по-малко пилотно пускане във Великобритания миналата година.

„Създадените в лаборатории диаманти са също толкова красиви, колкото добитите в мини, но са достъпни за повече хора и са с по-малко въглеродни емисии“, казва главният изпълнителен директор Александър Лачик в изявление.

Създадените в лаборатории диаманти отчитат ръст на търсенето и цената им спада спрямо естествените камъни, показва проучване на Bain & Company, според което средната цена на дребно на шлифован диамант от лаборатория е спаднала до 30% от тази на естествените.

Преходът към изкуствените диаманти като към по-жизнеспособна търговска алтернатива на истинските диаманти накара компании като De Beers и Swarowski да прекратят десетилетната си политика да избягват синтетичните скъпоценни камъни в бижутата си, а луксозната група LVMH също проучва категорията.

Продуктите на Pandora ще варират от сребърен пръстен с 0,15-каратов изкуствен диамант на стойност 300 долара до масивен златен пръстен на цена от 1950 долара.

Макар че производството на създадени в лаборатории диаманти е енергоемко, Pandora казва, че те ще се правят само с възобновяема енергия.

Скъпоценните камъни ще се произвеждат чрез технология, при която въглеводородна газова смес се нагрява до 800 градуса по Целзий, карайки въглеродните атоми да се разпаднат върху малък диамант, който расте кристален слой по слой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още