IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония „измете“ също Германия и Испания

Страната може да се гордее със спортните си постижения през последните две десетилетия

13:33 | 02.12.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Оказва се, че Япония може да направи нещо повече от това да почисти стадионите. Тя „измете“ и отборите на Испания и Германия.

Дори след шокиращото откриване на Група Е, при което победиха четирикратния световен шампион с 2:1, отразяването на подвизите на Япония в Катар се върна към един леко покровителствен фокус: японската активност извън терена - по-специално навика на отбора и на феновете да почистват съблекалните или стадионите след себе си. 

Тази мания по чистотата на Япония се появява в местните и чуждестранните медии около всяко Световно първенство. И тя несъмнено е добронамерена - но също така изглежда снизходителна, контрастирайки с липсата на внимание към футболните резултати на отбора. Последното сега ще бъде по-трудно да се пренебрегне, пише в свой коментар за Bloomberg колумнистът Гаройд Рийди.

Капитанът Мая Йошида, който направи решаващото изчистване в последните минути на шокиращата победа с 2:1 над шампиона от 2010 г. Испания, която осигури преминаването към елиминационните етапи, обобщи отношението си в едно скорошно интервю.

„Омръзна ми да слушам, че съм „добър губещ“, каза Йошида, бивш играч на Саутхемптън във Висшата лига, пред обществената телевизия NHK. „Честно казано, омръзна ми да слушам за Япония, че е прекрасна страна, че чисти съблекалнята и получава признания за това. Предпочитам да бъда победител, отколкото добър губещ“. 

След като победи два от най-силните отбори в този спорт, за да си осигури най-невероятното първо място в „групата на смъртта", е време да започнем да говорим малко повече за това, което Япония прави на терена по време на мача, а не за това, което феновете ѝ правят след това. Феновете на самуарите отново почистиха стадиона след себе си. Снимка: ЕРА Феновете на самуарите отново почистиха стадиона след себе си. Снимка: ЕРА

Честно казано, дори у родината си мнозина се съмняваха, че отборът ще успее да премине след първия кръг. От първото класиране за Световното първенство през 1998 г. Япония повтаря модела на отпадане в груповите етапи на един турнир и класиране за последните 16 места на следващия. Треньорът Хаджиме Мориясу не е от най-вдъхновяващите - един фен го описва като „японския (Гарет) Саутгейт", по името на мениджъра на Англия, и това не беше замислено като комплимент. След като шокираха света, побеждавайки Германия, японците сякаш захвърлиха всичко след безжизненото и скучно поражение с 0:1 от Коста Рика. 

Но два гола в рамките на три минути малко след подновяването на мача през второто полувреме срещу Испания направиха от Япония лидер в групата, а шампионите от 2014 г. Германия трябва да се приберат у дома. Не бива да сме толкова изненадани: Този отбор не е новак в първия си турнир. Япония е и най-силната футболна нация в Азия, като се е класирала за всяко едно световно първенство от 1998 г. насам. Това е повече, отколкото е сторила  Италия - четирикратен победител, който сега пропусна два поредни Мондиала.

Това е и триумф за страната, която загуби правото да бъде домакин на това Световно първенство поради спорното решение през 2010 г., с което домакинството бе присъдено на малкия Катар, като едва за втори път турнирът се провежда в Азия. Този ход беше още по-обезкуражаващ за Япония, която беше принудена от ФИФА да бъде съорганизатор на събитието през 2002 г. заедно със съседния конкурент Южна Корея, вместо да го проведе изцяло сама. Тъй като нововъзникващи футболни държави като Саудитска Арабия и Китай са потенциални претенденти за следващото азиатско издание, Япония може би ще чака своя ред известно време.

Думите на Йошида са урок и за страната като цяло. Япония често отдава твърде голямо значение на това просто да участва, вместо да играе за пари - независимо дали в корпоративния свят или в международната политическа сфера. Отминаха дните, когато компании като Fujifilm Holdings Corp. доминираха в рекламните кампании на Световното първенство - сега в тях преобладават китайски марки. Появиха се шеговити призиви да се копира обявяването на национален празник от Саудитска Арабия в чест на победата ѝ над Аржентина, в деня, когато Япония победи Германия. При положение че някогашната ѝ мощна икономика се срива, а глобалната ѝ значимост намалява, международните медии често отразяват Япония със стереотипи - от предимно признателния фокус върху почистването на помещенията до безвкусни намеци за сексуалния живот или липсата на такъв.

Страната обаче може да се гордее със спортните си постижения през последните две десетилетия и да се надява на още отбори с прозвището „Самурайски сини". На олимпийските игри Япония се превърна от второстепенна сила през 90-те години на миналия век в една от най-силните държави, която надминава значително теглото си по отношение на глава от населението и взе рекорден брой медали миналата година, когато страната се противопостави на дълготрайните опасения от Covid-19, за да изпълни задълженията си на домакин. 

Все повече спортисти се превръщат в истински световни звезди, независимо дали става въпрос за бейзболната сензация Шохей Отани, тенис звездата Наоми Осака или миналогодишния победител в турнира „Мастърс" Хидеки Мацуяма. Страната все още не е родила истинска звезда от световна класа във футбола - най-добрият играч в Азия със сигурност е южнокореецът Сон Хюн-Мин - но по-голямата част от отбора ѝ играе в Европа, включително такива като Такехиро Томиясу от Арсенал. Всичко това отразява ангажираност и инвестиции в спорта в продължение на десетилетия. Фенове празнуват успеха на отбора си в Токио. Снимка: ЕРА Фенове празнуват успеха на отбора си в Токио. Снимка: ЕРА

Япония ще трябва да продължи да прави нещата по трудния начин. Хърватия, която загуби от Франция на финала преди четири години, я очаква на осминафинала. Но след като победиха Испания и Германия, сините самураи не трябва да се страхуват от застаряващ отбор, чиито най-добри дни изглежда са зад гърба му, и могат да се насочат към първи в историята си четвъртфинал. Ако това се случи, най-вероятният съперник изглежда е Бразилия, фаворит за спечелване на шеста титла. Букмейкърът Paddy Power дава на Япония дългосрочен шанс 80/1 за абсолютна победа в Мондиала. Но след геройствата от тази седмица страната може поне да помечтае да се прочуе с нещо повече от почистването на стадионите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 02.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Външни коментари виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
да не бъдем наивни.... Испанците тъънко им легнаха и сега са в по лесния поток! Загубата ги устройваше!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
Наскоро имаше статия, обясняваща как не им достигат инженери на немците. Оказа се, че и футболисти не им достигат! :P
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още