IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Русия се споразумяха да възобновят съвместните полети до МКС

Американски астронавт ще се присъедини към изстрелването на космическия кораб Союз МС-22 на 21 септември, докато руски космонавт ще участва в мисия на SpaceX Crew-5

22:00 | 15.07.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: NASA</em></p>

Снимка: NASA

Космическите агенции на САЩ и Русия заявиха, че са се договорили да възобновят съвместните полети до Международната космическа станция (МКС) с ракетите и на двете държави, съобщава Bloomberg.

Споразумението между НАСА и Роскосмос позволява изпращането на смесен екипаж на космическата станция през септември. Екипажите летяха заедно по време на програмата на НАСА, използваща космически совалки, която приключи през 2011 г. 

Новата договорка ще насърчи сътрудничеството и ще гарантира, че на борда има поне един космонавт и един астронавт в случай на извънредна ситуация, свързана с руски или американски космически кораб, се казва в изявление на руската космическа агенция Роскосмос.

НАСА посочва, че смесените екипажи „гарантират наличието на подходящо обучени членове на борда на станцията за основна поддръжка и излизания в открития космос“.

Напрежението след нахлуването на Русия в Украйна заплашваше да обхване и космическото сътрудничество между Москва и Вашингтон. През април тогавашният ръководител на Роскосмос заяви, че Русия ще се оттегли от космическата станция в отговор на западните санкции. Администраторът на НАСА Бил Нелсън посочи от своя страна, че това не е така. В петък руският служител, който обяви, че е възможно такова оттегляне от станцията, беше сменен като генерален директор на Роскосмос.

Американски астронавт ще се присъедини към изстрелването на космическия кораб Союз МС-22 на 21 септември от космодрума Байконур в Казахстан. В същото време космонавт от Русия ще вземе участие в мисията на SpaceX Crew-5 през септември от космическия център Кенеди във Флорида.

Пет космически агенции - на Канада, Европа, Япония, САЩ и Русия - управляват МКС и никоя не може да работи там без сътрудничеството на другите, посочва НАСА.

В момента космическата станция има седем обитатели - трима космонавти, трима астронавти на НАСА и един на Европейската космическа агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Мда, след като Илон разжалва и уволни рогозкин, явно нещата се променят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
forexar
преди 1 година
Лъч надежда! ... дано има примирие .. и нов баланс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Платен , ако НАСА не им поръчва и плаща полети , не извършва качественият предстартов контрол на ракетите и корабите , тия след третият неуспешен опит за изстрелване ще трябва да закрият росскомикс . ТЕ НЯМАТ НИТО ЕДНА ГРАЖДАНСКА МИСИЯ В МОМЕНТА ДА ВОДЯТ . Нито една !! Саудитците водят граждански мисии вече . Спрат ли да работят за МКС , спират и росскомикис ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
Къде се дянаха санкциите и бойкотите? *** и лицемерието! От санкциите САЩ страда около 1%, Германия = 40%. Мисиркииии, ***, дано зоба си заслужава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още