IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдебната битка между Мъск и Twitter повлича елита на Силициевата долина

Двете страни по случая призовават банкери, съветници, адвокати и членове на бордовете на различни компании

13:48 | 30.08.22 г. 1
Снимка: Christopher Pike/Bloomberg
Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

Основателят на Twitter Джак Дорси е получил съдебна призовка. Както и Марк Андресен, известен рисков инвеститор. Лари Елисън, председателят на Oracle, и инвеститорите Дейвид Сакс и Джо Лонсдейл също.

Всички те са привикани, за да споделят какво знаят за технологичния спектакъл на годината: битката между Twitter и Илон Мъск, най-богатия човек в света, пише The New York Times.

През април Мъск ентусиазирано обяви, че ще придобие Twitter за 44 млрд. долара, но след това се опита да се отдръпне от огромната сделка, което доведе до съдебни дела и взаимни обвинения. И двете страни трябва да се явят пред съд в Делауеър през октомври, за да стане ясно дали Мъск трябва да осъществи придобиването. Пороят от правни искания по делото принуди редица представители на Силицивата долина да се включат в казуса, което доведе до разцвет на адвокатските кантори от най-високо ниво.

Досега адвокатите на Twitter и Мъск са изпратили над 100 призовки, насочвайки се към големи банки (Goldman Sachs, Morgan Stanley), прочути инвеститори (Andreessen Horowitz, Sequoia), добре познати консултанти, известни компании, в които участват членовете на борда на Twitter (Salesforce, Mastercard) и членове на антуража на Мъск.

В рамките на ожесточената кампания адвокатите се призовават дори един друг.

„Всяка фирма в Долината точи лиги като куче, опитвайки се да се включи в екшъна“, коментира Карол Ленгфорд, професор по правна етика в Университета на Сан Франциско.

Дори за корпоративно дело с висок залог, потокът от документи е забележителен, казват правни експерти. Октомврийският процес поставя делото в ускорена времева линия. Юридическата работа, която обикновено може да се проточи с години, сега ще се случи за три месеца. При толкова много заложени пари и двете страни демонстрират готовност да харчат за призовки, вместо да насочват исканията си само към колко вътрешни лица.

Това помага да се обясни големият брой участващи технологични VIP лица.

„Този процес може просто да бъде парад на технологичните знаменитости“, коментира Рафи Мелконян, партньор в Wright Close & Barger, която не работи по случая. Той твърди, че подобни процеси обичайно не привличат толкова хора, но Мъск не действа като повечето технологични лидери.

Twitter отказва да коментира.

Досега социалната мрежа беше по-агресивната страна в процеса. Компанията издаде над 84 призовки, за да разкрие дискусии, които могат да докажат, че Мъск се е отказал от придобиването, защото икономическият спад е свил личното му състояние. (По данни на Bloomberg той има 259 млрд. долара).

Twitter е изпратил призовки до приятели и сътрудници на Мъск, като бившия член на борда на SpaceX Антонио Грасиас и директора от развлекателния сектор Кристина Сален, за да получи вътрешна информация за груповите им чатове. Освен това компанията е привикала инвеститори като Андресен и Елисън, които се съгласиха да отпуснат пари, така че Мъск да сключи сделката.

Последна актуализация: 10:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Shadow1
преди 1 година
Такива неща в България няма да се случат скоро не се бойте, все пак е нужно да имаш закони и да ги налагаш за да се стигне до съдебни дела. Тук има някакво законодателство което се пише от хора от квартала но то е за красота, ако такава ситуация се случи в България двамата шефове ще се срещнат някъде да се сбият и евентуално ще си запалят колите един на друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още