IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакваме от събитието на Apple в сряда? 

И при iPhone 14 промените ще са скромни, вниманието ще бъде насочено към Pro моделите 

07:49 | 05.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук по време на събитие на концерна. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук по време на събитие на концерна. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

След няколко седмици на очакване сме на финалната права: До най-голямото събитие на Apple Inc. за годината остават три дни. Тази сряда, на презентация, наречена „Далеч навън", компанията ще представи линията iPhone 14, нов набор от смарт часовници и нови слушалки AirPods, твърди обикновено добре информираният репортер на Bloomberg Марк Гърман. 

Той признава, че докато през миналата година нарече iPhone 13 постепенна актуализация на iPhone 12 и очакваше iPhone 14 да донесе по-значителни промени, сега се оказва, че подобренията за втора поредна година ще бъдат по-скоро скромни, отколкото разтърсващи.

Устройството ще продължи да се предлага в четири разновидности: два модела Pro и две стандартни версии. Но няма да има iPhone 14 mini, който да наследи iPhone 13 mini. Вместо това Apple се фокусира върху големи устройства. Компанията планира 6,1-инчов iPhone 14, 6,7-инчов iPhone 14 Plus, 6,1-инчов iPhone 14 Pro и 6,7-инчов iPhone 14 Pro Max.

Обикновените модели iPhone 14 ще получат някои хардуерни промени в камерата, но най-значителните подобрения ще бъдат запазени за линията Pro - и това може да бъде тема на събитието. Най-много фойерверки на представянето в сряда трябва да предизвикат топпродуктите на компанията, които ще включват нов часовник от висок клас Apple Watch и модернизирани слушалки AirPods Pro. 

За разлика от стандартния модел, iPhone 14 Pro ще получи по-бърз чип A16, т. нар. always on displayи 48-мегапикселова задна широкоъгълна камера. 

Освен това се очаква iPhone 14 Pro да получи някои промени в дизайна - най-значителната от тях е преработената зона на прореза за камерата и сензорите за Face ID. Това ще бъде втората поредна година, в която Apple намалява размера на прореза, въпреки че миналогодишната промяна не доведе до реално функционално подобрение.  iPhone 13 Pro Max, iPhone 13 Pro, в средата, и смартфони iPhone 13 в един от магазините на компанията в Сидни, Австралия, в петък, 18 март 2022 г.  Снимка: Brent Lewin/Bloomberg iPhone 13 Pro Max, iPhone 13 Pro, в средата, и смартфони iPhone 13 в един от магазините на компанията в Сидни, Австралия, в петък, 18 март 2022 г. Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Новият прорез ще се състои от хардуерни изрези за предната камера (за първи път с автофокус) и подобрени сензори за разпознаване на лица. Когато устройството е в употреба, прорезът ще изглежда като единичен отвор с формата на капсула.

Въпреки допълнителното екранно пространство, освободено от по-малкия прорез, Гърман не очаква лентата за състоянието в горната част на iPhone да се промени много. Моделите iPhone 14 Pro ще изглеждат малко по-големи като цяло и ще включват по-тънки рамки. Те ще имат и по-големи батерии.

На гърба на iPhone 14 Pro и Pro Max има и значително по-голяма зона за камерата за новата 48-мегапикселова широкоъгълна система и подобрените телефото и ултракъсоъгълни сензори. Очакват се подобрения и във видеозаписа и фотографията при слаба осветеност.

И този път Apple ще даде по-голям тласък на eSIM, като операторите се готвят да насочат потребителите към цифровите, вградени SIM карти, а не към физическите. Всъщност Apple обмисля да премахне напълно слота за физическа SIM карта от тази или следващата година за някои модели. 

Като цяло това не са промени, които да променят играта, но все пак може би ще са достатъчни, за да подтикнат потребителите на моделите iPhone 11 и по-ранни да надградят - особено като се има предвид очакването за още една година на силни търговски сделки от Apple и нейните партньори (предимно мобилните оператори). 

Гърман очаква новите iPhone-и да бъдат пуснати в продажба на 16 септември, около седмица по-рано от обичайното, което ще осигури на Apple няколко дни повече приходи за септемврийското тримесечие. Като се има предвид трудното сравнение с миналата година, когато компанията отбеляза значителен ръст в продажбите след пандемията, Apple може да използва допълнителните няколко милиарда долара, за да намали опасенията на инвеститорите за забавяне на растежа. 

На хартия Apple реализира около 50% от приходите си от iPhone, но реалният дял е много по-висок. Числото 50% представлява парични средства, получени от продажбата на реални бройки iPhone, без да се отчита влиянието на устройството върху други продукти. AirPods и Apple Watch работят добре само за собствениците на iPhone, а новият телефон може да подтикне купувачите да купуват допълнителни аксесоари.  Модели на AirPods в новмагазин на Apple Inc. в Лондон, Великобритания, във вторник, 26 юли 2022 г.  Hollie Adams/Bloomberg Модели на AirPods в новмагазин на Apple Inc. в Лондон, Великобритания, във вторник, 26 юли 2022 г. Hollie Adams/Bloomberg

AirPods и Apple Watch са най-добре представящите се продукти в категорията Wearables, Home and Accessories на компанията, която генерира около 10% от приходите ѝ (Apple TV и HomePod са в същия сегмент, но актуализациите на тези продукти ще се появят едва по-късно на пазара).

Вероятно това е причината, поради която Apple пуска актуализации за iPhone и двата си най-добри аксесоара едновременно. Новите AirPods Pro ще актуализират модела, който за първи път беше пуснат в продажба през октомври 2019 г. Миналата година Гърман смяташе, че новите AirPods Pro ще се появят през 2022 г., а сега пояснява, че именно в сряда ще бъде голямото им представяне.

Най-значимият нов продукт ще бъде първият Apple Watch Pro на компанията. Той е проектиран така, че да следва висококачествените, здрави часовници на Garmin Ltd. - линия, насочена към активни спортуващи, като планински колоездачи, туристи и маратонци. 

Въпреки че според Counterpoint Research през второто тримесечие Apple държи около 36% от пазара на смарт часовници, ето една статистика, която може да ви се стори изненадваща: Въпреки че Apple е известна с премиум цените си, Garmin е лидер на пазара на модели, които струват 500 долара и повече. С Apple Watch Pro това може да се промени. 

Новият Apple Watch от висок клас ще има забележимо по-голям дисплей, така че потребителите ще могат да виждат едновременно преработени циферблати и повече статистически данни за физическото си състояние и проследяване на здравето. Освен това ще има по-голяма батерия, както и режим на ниска консумация на енергия, и здрав титаниев корпус. Освен това той ще разполага с изцяло нов дизайн, който обновява форм-фактора, представен за първи път със Series 4 през 2018 г. 

Apple Watch Pro ще бъде доста голям и вероятно няма да се хареса на всички потребители, тъй като ще бъде по-голям за повечето китки. Като се има предвид по-големият размер, по-старите каишки на Apple Watch може да не паснат добре на устройството, но новият корпус е проектиран така, че съществуващите каишки все още да могат да работят - противно на някои слухове.  

Устройството би трябвало да се хареса на хората, които са желали да се сдобият с топпредложенията на Garmin. Apple работи по този нов часовник от известно време, а Bloomberg съобщи за него още през март 2021 г.

Както и при представянето на Pro моделите на iPhone през 2019 г., пускането на линия Apple Watch Pro ще позволи на компанията да запази най-значимите си нови функции за по-скъпото устройство, което може да донесе повече приходи. Като се имат предвид новите възможности, очаква се този часовник да излезе поне 900-1000 долара, надминавайки сегашния Apple Watch Edition. За сравнение, часовниците от висок клас на Garmin струват между 1000 и 1500 долара. Amazfit също се конкурира в тази категория, макар и обикновено на по-ниски цени.

Другите два часовника Apple Watch, които ще бъдат представени в сряда, няма да бъдат промененизначително. Предстои да бъде пуснат нов Apple Watch SE, който ще прилича на настоящия модел от 2020 г., но чипът му ще бъде подобрен от S5 на S8. Този процесор ще бъде включен и в стандартните и професионалните модели от Серия 8.

Основните актуализации, които ще се появят във флагманския часовник от Серия 8, ще бъдат нов сензор за телесна температура и функции за женското здраве(тези възможности ще се появят и в топ модела за спортуващите). Това ще обогати съществуващите здравни функции на устройството, включително функциите за ЕКГ, кислород в кръвта и сърдечен ритъм.    Последният засега Apple Watch Series 7 бе представен на 14 септември 2021 г. Снимка: Jonathan Cherry/Bloomberg Последният засега Apple Watch Series 7 бе представен на 14 септември 2021 г. Снимка: Jonathan Cherry/Bloomberg

Въпреки че някои наблюдатели на Apple призовават компанията да продължи да диверсифицира дейността си отвъд iPhone, компанията всъщност продължава да диверсифицира дейността си с iPhone. Тя се стреми да генерира повече приходи от продукти, свързани с устройството, като същевременно запазва най-големите си подобрения за по-високия клас, по-печелившите модели.

И още нещо, което трябва да се наблюдава: През март Bloomberg oбяви, че компанията се готви да пусне абонаментна услуга за iPhone, свързана с Apple One. Към момента няма причина да се смята, че това няма да се случи преди края на годината. 

И 7 септември няма да е краят на блиц кампанията на Apple за топ продуктите. Тя ще продължи с пускането на iPad Pro и Mac от висок клас през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още