fallback

Принтиране на бъдещето: нови производствени технологии променят икономиката на САЩ

3D принтерите намират все по-важно място в заводите в страната

21:44 | 21.09.22 г.

Огромните машини, произвеждащи метални компоненти в завод, не блъскат и не дрънчат, нито издават какъвто и да е шум, който обикновено се свързва с тежкото производство.

Те бръмчат.

„Тук звучи като център за данни“, коментира Джон Харт, съосновател на VulcanForms, стартираща компания за 3D принтиране, израснала от проучванията му в близкия Масачузетски технологичен институт (MIT), и предлагаща поглед върху това как администрацията на Байдън би искала да промени производствената икономика на САЩ.

VulcanForms, която наскоро набра 355 млн. долара рисков капитал, е пример за типа производство – авангардно, чисто, футуристично – което трябва да процъфтява, за да постигне тази амбиция, пише Ройтерс.

Вълна от правителствени инциативи, включително милиарди, предназначени за фабрики за полупроводници и други модерни технологии, дадоха тласък на производствения сектор по начин, който малцина смятаха за възможен доскоро. Някои предполагат, че Съединените щати са готови за производствен ренесанс, подпомогнат от промишлена политика – подход за икономическо развитие, който се ползва широко в много части на света, но до голяма степен липса в Съединените щати.

Дори много републиканци, чието противопоставяне на такива стратегии за „централно планиране“ дълго време беше определяща черта на партията им, възприеха идеята, след като Доналд Тръмп стана техен лидер и след неговата идея за „Америка на първо място“.

Пристрастията караха много от тях да бъдат критични към подхода на Байдън, но след появата на Тръмп на сцената те също поеха в тази посока, включително давайки подкрепата си за отпускането на милиони публични средства за високотехнологичния завод на Foxconn в Уисконсин.

VulcanForms произвежда метални части чрез наслояване и сливане на материали малко по малко, вместо да ги изрязва от метални блокове или да ги прави в металолеярни.

Оттук и тихият производствен процес. Всяка от 10-те машини, подредени във фабриката на VulcanForms, насочват заедно 150 отделни лъча към запечатана кутия, където механично се наслагват слоеве, не по-дебели от човешки косъм, докато не се образуват частите. Заводът прави всичко – от медицински импланти до охлаждащи компютърни системи. VulcanForms доставя части на десетки програми за отбрана, включително F3 Joint Strike Fighter.

Грег Рейхоу, бивш лидер в производството на Tesla и генерален партньор в Eclipse Ventures (компания за дялово инвестиране, инвестирала във VulcanForms), твърди, че заводи като този ще помогнат за избягването на шоковете във веригите на доставките, наблюдавани през последните две години, когато много производители не успяваха да изведат стоката си от заводите към чуждестранните пазари по време на пандемията.

„Можете да създавате части за телефони един ден, аерокосмически части на следващия ден, така че това значително увеличава ефективността и скоростта на производството“, казва Райхоу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:44 | 21.09.22 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още