IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google слага край на услугата си Google Translate в Китай

Това е поредно предложение на американския гигант, което не успява да постигне успех в азиатската държава

16:13 | 03.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Google обяви, че е спряла услугата си Google Translate в континентален Китай, а като причина за това посочва слабата употреба, пише CNBC.

Ходът бележи края на един от последните останали продукти на американския интернет гигант във втората по големина икономика в света.

Специалният уебсайт на Google Translate в Китай сега пренасочва потребителите към хонконгската версия на услугата. Въпреки това тя не е достъпна от континенталните части на Китай.

„Спираме Google Translate в континентален Китай заради ниско потребление“, посочва Google в официалното си изявление по случая.

Компанията има турбулентни отношения с китайския пазар. Американският технологичен гигант оттегли своята търсачка от Китай през 2010 г. заради стриктната онлайн цензура, налагана от правителсвото. Другите ѝ услуги, като Google Maps и Gmail, също са блокирани от властите в страната.

В резултат на това местни конкуренти, като търсачката Baidu и гигантът в гейминга и социалните мрежи Tencent, започнаха да доминират китайския интернет пазар в области от търсачките до преводите.

Като цяло Google има много ограничено присъствие в Китай в момента. Част от нейния хардуер, в това число и смартфоните ѝ, се произвежда в Китай. Но миналия месец The New York Times писа, че Google е пренасочила част от производството на телефоните Pixel към Виетнам.

Освен това компанията се опитва да мотивира китайски разработчици да създават приложения за нейната мобилна операционна система Android в глобален план, които след това да бъдат достъпни в нейния Google Play Store, въпреки че той е блокиран в Китай.

През 2018 г. Google проучваше възможността за повторно навлизане на китайския пазар с търсачката ѝ, но в крайна сметка се отказа след съпротива от страна на служители и политици.

Американските компании са в центъра на продължаващото напрежение в технологичната сфера между САЩ и Китай. Вашингтон продължава да се притеснява от потенциалния достъп на Китай до деликатни технологии в области като изкуствения интелект и полупроводниците.

През август американският производител на чипове Nvidia разкри, че Вашингтон ще ограничи продажбите на определени компоненти, произвеждани от компанията, към Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 03.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още