IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската компания за доставки Getir преговаря за закупуването на Gorillas

След края на бума на доставките фирмите от сектора са подложени на силен натиск 

08:13 | 11.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Базираният в Истанбул стартъп за доставки Getir е в напреднали преговори за закупуване на конкурента Gorillas Technologies GmbH, съобщава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници. 

Предложената сделка ще бъде комбинация от парични средства и собствен капитал, казват източниците, като са помолили да не бъдат идентифицирани, тъй като дискусиите са частни. Не са взети окончателни решения и е възможно обсъжданията да не доведат до сделка.

Комбинацията ще даде на Getir, която е подкрепена от Mubadala Investment Co. и Sequoia Capital, мащаб на ключови европейски пазари, включително Обединеното кралство и Германия. Gorillas, която за последен път привлече средства при оценка от 3 млрд. долара преди година, проучва варианти, след като инвеститорите станаха по-предпазливи към губещата пари индустрия.

Представители на Getir и Gorillas отказват коментар.

Gorillas е водила разговори с редица конкуренти за перспективите за сливане или продажба на бизнеса си, съобщиха запознати. Индустрията се консолидира, тъй като компаниите наблягат на преминаването към рентабилност. Getir купи британския стартъп Weezy в края на 2021 г., докато Gorillas придоби френската Frichti по-рано тази година.  След бързия ръст сега Gorillas страда. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg След бързия ръст сега Gorillas страда. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Базираната в Берлин Gorillas бързо привлече капитал, след като беше основана през 2020 г., в разгара на блокирането заради Covid-19, когато услугите за доставка се радваха на рязко нарастване на популярността. Напоследък германската компания трябваше да съкрати персонал и да се оттегли от някои от пазарите си, след като бързо изгори капитала си, предлагайки доставка на хранителни стоки в рамките на минути. 

Главният изпълнителен директор Каган Сумер заяви по-рано тази година, че планира да потърси ново финансиране, за да пренастрои компанията и да работи за постигане на рентабилност.

Getir, която стартира дейността си през 2015 г., набра през март близо 800 млн. долара при оценка от 11,8 млрд. долара, за да разшири бизнеса си с бързи доставки.GorillasВъпреки че индустрията получи рисков капитал за милиарди долари по време на бума, подхранван от пандемията, повишаването на лихвените проценти и спадащите оценки на публичните технологични компании предизвикаха промяна в стратегията.  Getir, която стартира дейността си през 2015 г., набра през март близо 800 млн. долара при оценка от 11,8 млрд. долара. Снимка: Bloomberg Getir, която стартира дейността си през 2015 г., набра през март близо 800 млн. долара при оценка от 11,8 млрд. долара. Снимка: Bloomberg

Друг конкурент, подкрепената от SoftBank Group Corp. компания Gopuff, планира да прекрати дейността си в Испания, да намали обема си в Обединеното кралство и да се съсредоточи върху постигането на рентабилност, съобщи Bloomberg News през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още