IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск: Не можем вечно да финансираме терминалите Starlink в Украйна

CNN твърди, че SpaceX е поискала помощ от Пентагона

15:23 | 14.10.22 г. 7
Снимка: Jordan Vonderhaar/Bloomberg
Снимка: Jordan Vonderhaar/Bloomberg

Предприемачът Илон Мъск обяви, че компанията му SpaceX не може да продължи да финансира терминалите Starlink в Украйна „безкрайно“, след като по-рано се появи информация, че неговата компания за изследвания на космоса е поискала от Пентагона да поеме разходите, пише CNBC.

SpaceX дари интернет терминали Starlink, които бяха от решаващо значение за поддържането на украинската армия онлайн по време на войната срещу Русия дори когато комуникационната инфраструктура беше унищожена.

Миналата седмица Мъск написа в Twitter, че операцията е струвала на SpaceX 80 млн. долара и ще надхвърли 100 млн. долара до края на годината.

Днес милиардерът, който е и главен изпълнителен директор на Tesla, заяви, че SpaceX не може да финансира „вечно“ сегашната система и да изпрати още няколко хиляди терминала.

 

 

Това се случва, след като CNN обяви, че SpaceX е казала на американското правителство, че вече не може да финансира услугите на Starlink в Украйна. В информацията се цитират документи, получени от Пентагона, и се казва, че вместо това SpaceX иска правителството на САЩ да плати за терминалите.

В писмото от SpaceX до Пентагона се твърди, че използването на Starlink от Украйна може да струва близо 400 млн. долара в рамките на следващите 12 месеца, съобщава CNN.

В отделно съобщение в Twitter от днес Мъск изглежда потвърждава, че SpaceX под някаква форма напуска Украйна. Милиардерът съобщи това в отговор на публикация в Twitter, в която се споменава, че украинският посланик е казал на Мъск по-рано този месец „да си гледа работата“.

„Ние просто следваме препоръките му“, коментира предприемачът.

Основателят на SpaceX си навлече гнева на украинските политици, когато публикува анкета в Twitter, измерваща подкрепата на потребителите за това, което според него е вероятният изход от руско-украинската война.

Говорител на SpaceX не е открит веднага за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 14.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Zlato сателитите, които са пренасочени от други места към Украйна .... хахахахахахахахахахахахахахахахахахахаха, колко си неууук, хахахахахаххахахахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: zelka007 той даже го каза вчера, сметката я плащат държави като сащ и полша.... но троллла си е троллл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
Zlato
преди 1 година
До: zelka007 ... Целият свят е наясно. Той не мрънка за терминалите, а за сателитите, които са пренасочени от други места към Украйна. Онзи ден украинците нещо се оплакаха, че получавали грешки и подкана да се свържат с доставчика на услугата. Предполагам, че и това е с разрешение на Пентагона ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Zlato ... Нали си наясно , че без Пентагонът или щаб квартирата на НАТО , нема как некой да реши да изпрати и пуска сателитни телефони и терминали в зона с бойни действия ... :))) ... Мъск-а малко преиграва в момента , терминалите дето с в Украйна , са поръчани и платени от правителството , 70% от генерираният трафик се плаща от Пентагонът . Не обича да го пръждосват , обича да е в центъра на светлините и да го харесват ... Ще иде на червеното килимче и ще се разберат ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Shadow1
преди 1 година
Благодарности на Spacex за вече оказаната помощ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
И какво стана сега, излиза че мирните граждански сателити се използват за военни цели? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Zlato
преди 1 година
Помощ ли? Той направо им каза на Пентагона или си плащат или няма Starlink. ... CNN твърди, че SpaceX е поискала помощ от Пентагона
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още