IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei записа рядък ръст на приходите, докато бизнесът ѝ се стабилизира

Компанията започва постепенно да се отърсва от влиянието на американските санкции

16:24 | 27.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският технологичен гигант Huawei Technologies записа второ поредно тримесечие с по-високи приходи на фона на сигналите, че бизнесът на компанията започва да се възстановява след години на наказателни американски санкции, пише Wall Street Journal.

Приходите на китайския телекомуникационен гигант са нараснали с 6,5% до 144,2 млрд. юана (20 млрд. долара) през третото тримесечие в сравнение с година по-рано, сочат изчисления, базирани на неодитирани финансови данни, публикувани от компанията.

Huawei заяви, че основният ѝ бизнес с продажби на телекомуникационно оборудване е нараснал, а продължителният спад на бизнеса с потребителски стоки се е забавил. Това е второто поредно тримесечие с по-високи приходи за базираната в Шънджън компания, което слага край на спада на приходите, който продължи повече от година заради по-слабите продажби на смартфони и ограниченията в продажбите на нейното телекомуникационно оборудване в много държави.

Huawei беше засегната от експортните ограничения на САЩ, които включват забрана от 2020 г. да купува модерни чипове, произведени с американски технологии. Мерките нанесоха големи щети на бизнеса със смартфони на компанията, който някога беше най-големият в света и беше основен източник на растеж за гиганта. Освен това засегнаха бизнеса с продажба на телекомуникационно оборудване, въпреки че анализаторите казват, че ефектът при него е по-слабо изразен, тъй като то изисква по-малко чипове от висок клас и е по-зависим от дългосрочни бизнес сделки.

За да компенсира ограниченията, Huawei развива няколко нови бизнес линии, които са по-малко зависими от чиповете. Те включват услуги за облачни изчисления, компоненти за автономно шофиране, софтуер за смартфони и потребителски устройства като умни часовници и таблети, въпреки че тези нови начинания не успяха да компенсират резкия спад в продажбите на смартфони.

Компанията инвестира значително в бързоразвиващата се индустрия за производство на чипове в Китай чрез инвестиционния си клон Hubble Technology Investment. Тази индустрия е изправена пред нови предизвикателства в резултат на засиления контрол върху износа на висок клас полупроводници и оборудване за производството им, наложен от администрацията на Джо Байдън по-рано този месец.

Съединените щати отдавна разглеждат Huawei като заплаха за националната сигурност и казват, че Пекин може да използва оборудването ѝ за шпионаж – нещо, което компанията многократно отрече. Редица страни съюзници на САЩ ги послушаха и забраниха участието на Huawei в изграждането на 5G мрежите на телекомите, опериращи на тяхна територия, което засегна международните приходи на Huawei. Въпреки това тя продължава да печели големи договори в Китай и все още е най-големият търговец на телекомуникационно оборудване като цяло според Dell’Oro Group.

Huawei обяви, че приходите ѝ за първите три тримесечия на годината са спаднали с 2,2% спрямо същия период на миналата година, повлечени от 13,9-процентния срив през първото тримесечие. Компанията публикува неодитирани данни всяко тримесечие. По думите ѝ маржът на печалбата, като се изключи нетният ефект от продажбата на активи, е бил 6,1%. Huawei продаде някои бизнеси, включително бранда за бюджетни смартфони Honor, за да го освободи от рестрикциите, свързани с чиповете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 27.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още