fallback

Мъск повлича Twitter в опасна заешка дупка

Новият собственик на социалната мрежа дава нов тласък на теориите на конспирацията

18:26 | 14.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Когато миналата седмица Елтън Джон обяви, че напуска Twitter заради несправянето на платформата с дезинформацията, той получи отговор от самия Илон Мъск.

„Обичам музиката ти“, написа Мъск и попита: „Има ли някаква конкретна дезинформация, от която си притеснен?“.

Певецът така и не отговори. Вемсто това Мъск сам даде отговор два дни по-късно. В кратък туит Мъск изрази подкрепата си за широко разпространената теория на коспирацията срещу ваксините, понякога наричана Nuremberg 2.0 – като процесите срещу нацистите след Втората световна война – която прокарва идеята, че световните лидери, учени и журналисти ще бъдат съдени за ролята си в създаването на фалшива пандемия.

Това е абсурдна теория, която стана доста по-сериозна, убеждавайки уязвими хора да не се ваксинират срещу Covid-19. Вероятно тя ще процъфти в Twitter, след като сайтът се отказа от политиката си за дезинформация, свързана с Covid, миналия месец – промяна, която вероятно е предизвикала решението на Елтън Джон да се оттегли, пише Парми Олсън в коментар за Bloomberg.

Мъск е на път да премине към „пълен Пицагейт“ – измислицата на QAnon за световните лидери, управляващи мрежа за трафик на деца за секс. А светът наблюдава как завлича себе си и Twitter в заешка дупка на конспиративните теории.

Почти всеки ден виждаме как милиардерът разширява все повече параноични идеи до опасен ефект. Той популяризира неоснователно анти-ЛГБТК твърдение за съпруга на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси часове, след като мъж нападна Пол Пелоси в дома на двойката. Освен това направи публични вътрешни имейли на Twitter, предизвиквайки порой от конспиративни разговори в платформата.

Във вторник Мъск публикува туит, който потвърждава собствената му траектория: „Следвайте [белия заек]“ – фраза, асоциирана с последователите на конспирацията на QAnon. Туитът беше повторно публикуван в няколко от най-популярните форуми на Qanon и изглежда разбужда членовете на тези мрежи.

Мъск критикува решението на Twitter да блокира Доналд Тръмп след атаките срещу Капитолия в САЩ на 6 януари, но собствените туитове на Мъск вече повече изглеждат така, сякаш биха могли да подействат по същия сплашващ начин. През уикенда той неоснователно намекна, че бившият ръководител на отдела за доверие и безопасност е бил застъпник на сексуализацията на децата, като публикува скрийншот на колежанската дисертация на Йоел Рот за  по-безопасни начини за достъп до сайт за гей запознанства.

Това не е първият път, в който той използва Twitter, за да отправи обвинения в педофилия към някого, но в този случай Мъск вероятно е знаел, че екстремистки групи са прокарвали идеята, че гейовете „,манипулират“ деца, за да се възползват от тях. В крайна сметка Рот е бил принуден да напусне дома си след вълна от заплахи.

Далеч от това да бъде отговорен пазител на „градския площад“, Мъск използва платформата, за да подклажда възмущение и кликвания – нещо, което всякакъв вид отвратителни екстремисти правят от години.

Екипът на Мъск се рови във вътрешните имейли на Twitter, за да твърди, че сайтът е злоупотребил с властта си, преди той да поеме управлението тази есен. Известни като „Файловете на Twitter“, те претендират да покажат, наред с други неща, че компанията е повлияла на изборите в САЩ, като е ограничила разпространението на статия на New York Post за материали, открити в лаптопа на Хънтър Байдън, поради въпроси относно произхода на материала. Twitter също така замрази акаунта на изданието за 16 дни след публикуването на историята.

Вътрешните „файлове“ сочат повече некадърност, отколкото конспирация, разкривайки голям вътрешен хаос относно това какво да се направи с историята, като ръководителите на Twitter по това време вярваха, че New York Post е придобил хакнати данни и решиха, че това ще наруши правилата на Twitter да не публикува материали, идващи от хакерски атаки.

Рот, бивш ръководител на безопасността, каза, че Twitter не е трябвало да блокира историята. И е прав. Twitter и Facebook превишиха правомощията си, опитвайки се да коригират действия, случващи се извън сайтовете им.

Вместо това Twitter трябваше да остане фокусиран върху това да гарантира, че собствената му платформа не е използвана като оръжие, за да влоши намесата в изборите или речта на омразата и дезинформацията. Но Мъск прави именно това в момента, а решението му тази седмица да разпусне Съвета за доверие и безопасност на Twitter няма да помогне.

Мъск има право да ползва Twitter за популяризиране на политическа партия или противоречиви идеи. Но той се насочва към прескачането на доста по-лоши граници, прокарвайки идеи, свързани с фанатизъм и лъжи, точно когато социалните мрежи в известен смисъл се справят с дезинформацията.

Жалко е да видим, че Мъск дава повече причини на рекламодателите да стоят далеч от Twitter, но могат да възникнат дори по-големи проблеми за онлайн дискурса, ако той продължи да разпространява вредни лъжи. Милиардерът може да намира всичко това за много забавно, но няма да е толкова весело, когато някой пострада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:26 | 14.12.22 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още