IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зукърбърг: Искаме да помогнем за изграждането на метавселената, не да я доминираме

Изпълнителният директор на Meta беше изслушан пред съда заради казуса с придобиването на Within

12:43 | 21.12.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на американския технологичен гигант Meta Platforms Марк Зукърбърг защити придобиването на фитнес приложението за виртуална реалност Within пред съда, посочвайки, че компанията му помага за изграждането на зараждащата се индустрия за виртуална реалност, а не се опитва да я доминира, предава Ройтерс.

Зукърбърг се яви пред федерален съд в Сан Хосе, Калифорния, където сподели, че притежаването на разработчика на приложения Within Unlimited не е „толкова ключово“ за амбициите на Meta, посочвайки, че първоначалната му цел е била да изгражда комуникационни инструменти и платформа за приложения от различни разработчици.

Що се отнася до фитнес приложенията, според Зукърбърг „е по-малко важно да притежаваме изживяванията, отколкото те да съществуват“. По думите му той иска да види други фирми да изграждат ключови приложения, привличайки масовата аудитория към виртуалната и разширената реалност.

Зукърбърг защити предложението за придобиване от Meta в рамките на процес, свързан с бъдещото изграждане на бизнеса с метавселената от страна на компанията. Федералната търговска комисия обвини Meta, че се опитва да си купи път към върха на индустрията за виртуална реалност.

Адвокатите на Федералната търговска комисия отправиха запитвания към Зукърбърг относно вътрешен имейл, който той е написал през 2015 г. и в който посочва, че очаква Meta да прави „повечето приложения и софтуерни услуги“ за индустрията за виртуална реалност.

Зукърбърг коментира, че собствениците на големи платформи обичайно стоят зад най-популярните приложения в областта на тяхната ескпертиза, както е при Meta с комуникациите и Microsoft с услугите за продуктивност.

Компаниите с платформи са изградили „ключовите приложения, но те не са единствените налични приложения“, коментира Зукърбърг.

Федералната търговска комисия заведе дело срещу собственика на Instagram и Facebook, за да спре сделката за Within, посочвайки, че Meta се опитва „да превземе виртуалната реалност“ още от 2014 г., когато придоби производителя на очила Oculus.

Това обаче е само една от многото битки на Meta срещу регулаторите в глобален мащаб във връзка с предполагаемата доминация на компанията на различни пазари. В понеделник Европейската комисия каза, че е предупредила Meta за потенциално нарушаване на антимонополните правила, свързано с рекламния бизнес на гиганта.

По-рано във вторник Meta каза, че не очаква да приключи сделката за Within преди 31 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 21.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
фитнес приложение за виртуална реалност :):) това е по добро от безалкохолната бира! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още