IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отстъплението на технологичната индустрия продължава с нова вълна от съкращения

Amazon и Salesforce наскоро обявиха, че се разделят с още служители

13:47 | 09.01.23 г.
Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg
Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

Нова вълна от съкращения в технологичния сектор подсказва как лидерите в индустрията преминават от мислене, ориентирано към растежа преди всичко, към защита на печалбата, пише в анализ на Wall Street Journal.

След тежката 2022 г., в която компаниите – от малки стартъпи до технологични гиганти – удариха спирачки на експанзията, някои от най-големите имена в сектора показват, че ерата на строгите икономии едва започва. Те следят изкъсо разходите си и изоставят по-необичайните си проекти. А през последната седмица Amazon и Salesforce обявиха, че планират съкращения.

Съкращаването на кадри в Amazon, най-голямото в технологичния сектор до момента, засяга повече от 18 хил. работници, предимно в бизнеса с търговия на дребно, набирането на персонал и този за устройства. Последното звено е под контрола лично на главния изпълнителен директор Анди Джаси.

„Наистина вярвам в бизнеса с устройства“, коментира Джаси. „Но същевременно провеждаме редица експерименти в тази област, които просто прегледахме и не вярваме, че ще станат достатъчно големи, за да оправдаят разходите“, посочи той пред Wall Street Journal през декември.

В продължение на години технологичният сектор беше сред най-агресивно разширяващите се. Компаниите се конкурираха за таланти, като предлагаха привлекателни възнаграждения и даваха огромни суми за нови начинания. С настъпването на Covid-19 бързината на наемане на кадри нарасна значително, защото технологичните компании се опитаха да спечелят от прекомерното търсене.

Но през последните месеци няколко технологични компании преминаха от наемане на служители в един момент към директно съкращаване на хиляди позиции в следващия, защото бизнесът климатът се влоши поради ускоряващата се инфлация, руската инвазия в Украйна и други фактори. Случващото се има смиряващ ефект върху някои от най-известните ръководители в САЩ.

В Salesforce, която заяви, че ще съкрати 10% от работната си сила, съизпълнителният директор Марк Бениоф заяви, че поема отговорност за наемането на твърде много кадри, когато приходите са скочили по-рано по време на пандемията. Вината за прекомерното привличане на служители се превърна в рефрен сред технологичните лидери през последните месеци. За същото призна основателят на Meta Platforms Марк Зукърбърг, съоснователят и някогашен главен изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси и други.

„Бичият пазар през 2022 г. беше смиряващ“, коментира Рич Уонг, партньор във фирмата за рисков капитал Accel.

Глен Келман, главен изпълнителен директор на Redfin, твърди, че съжалява за начина, по който е подходил към бързия пандемичен растеж на компанията за технологии в имотния сектор, когато търсенето на жилища скочи. Redfin започна да наема, само за да освободи голям процент от работната си сила, когато пазарът се охлади.

„На някакво емоционално ниво смятам, че всички знаехме, че това ще приключи“, коментира Келман. „Мисля, че много главни изпълнителни директори на технологични компании се чувстваха неудобно, поне отчасти, от това, което се случваше, въпреки че продължихме да залагаме смело“.

Последна актуализация: 13:55 | 09.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още