fallback

Парламентът отвори пазара на труда за чужденци чрез т.нар. "синя карта"

Става възможно кандидатстване по електронен път от работодател или от чужденеца, ще може да се работи и от разстояние в България и чужбина

15:20 | 19.01.23 г.
Автор - снимка
Създател

Народните представители приеха окончателно промени в Закона на трудовата миграция и трудовата мобилност, които ще доведат до улесняване на достъпа до пазара на труда в страната на граждани на страни извън Европейския съюз (ЕС) и издаването на т.нар. „синя карта“, предава БТА. 

С новоприетите законови поправи се съкращава срокът на цялата процедура за прием и вече ще може да се признава и опит, а не само диплома за висше образование. Освен това става възможно и кандидатстване по електронен път от работодател или от чужденеца, а срокът за валидност на „синята карта“ ще бъде 5 години. Чужденците ще могат да работят от разстояние в България и чужбина, а заради липсата на изискване за нова пластика се улесняват процесът за смяна на длъжността и за смяната на работодател. Новите поправки дават възможност и на хората с международна закрила да кандидатстват за документа, а притежателите на „синята карта“ ще се осигуряват в НЗОК като българските служители. 

Остава текстът, според който брутната работна заплата, посочена в трудовия договор на работника - гражданин на трета държава, трябва да бъде най-малко 1,5 пъти по-висока от средната работна заплата в България.  

Народните представители съкратиха срока на трудовия договор, като вече се изисква той да е не по-кратък от шест месеца вместо както досега - от 12 месеца.

През първите 12 месеца на висококвалифицирана заетост притежателят на „Синя карта на Европейския съюз“ може да упражнява дейности, отговарящи на условията, при които му е издадена тя, само на територията на България. До момента този срок беше две години. 

Против промените бяха от БСП, „Възраждане" и ДПС. Мотивите са, че е нецелесъобразно чужденци, които отговарят на условията за упражняване на висококвалифицирана заетост съгласно българското законодателство, да влизат в страната с виза за краткосрочно пребиваване.

Очаква се с промените от 3000 до 5000 души ще влязат на трудовия пазар по изчисления на социалното министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:20 | 19.01.23 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още