IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът отвори пазара на труда за чужденци чрез т.нар. "синя карта"

Става възможно кандидатстване по електронен път от работодател или от чужденеца, ще може да се работи и от разстояние в България и чужбина

15:20 | 19.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Народните представители приеха окончателно промени в Закона на трудовата миграция и трудовата мобилност, които ще доведат до улесняване на достъпа до пазара на труда в страната на граждани на страни извън Европейския съюз (ЕС) и издаването на т.нар. „синя карта“, предава БТА. 

С новоприетите законови поправи се съкращава срокът на цялата процедура за прием и вече ще може да се признава и опит, а не само диплома за висше образование. Освен това става възможно и кандидатстване по електронен път от работодател или от чужденеца, а срокът за валидност на „синята карта“ ще бъде 5 години. Чужденците ще могат да работят от разстояние в България и чужбина, а заради липсата на изискване за нова пластика се улесняват процесът за смяна на длъжността и за смяната на работодател. Новите поправки дават възможност и на хората с международна закрила да кандидатстват за документа, а притежателите на „синята карта“ ще се осигуряват в НЗОК като българските служители. 

Остава текстът, според който брутната работна заплата, посочена в трудовия договор на работника - гражданин на трета държава, трябва да бъде най-малко 1,5 пъти по-висока от средната работна заплата в България.  

Народните представители съкратиха срока на трудовия договор, като вече се изисква той да е не по-кратък от шест месеца вместо както досега - от 12 месеца.

През първите 12 месеца на висококвалифицирана заетост притежателят на „Синя карта на Европейския съюз“ може да упражнява дейности, отговарящи на условията, при които му е издадена тя, само на територията на България. До момента този срок беше две години. 

Против промените бяха от БСП, „Възраждане" и ДПС. Мотивите са, че е нецелесъобразно чужденци, които отговарят на условията за упражняване на висококвалифицирана заетост съгласно българското законодателство, да влизат в страната с виза за краткосрочно пребиваване.

Очаква се с промените от 3000 до 5000 души ще влязат на трудовия пазар по изчисления на социалното министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още