IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Baidu обяви обратно изкупуване на акции за 5 млрд. долара

Приходите от продажби на компанията надминаха очакванията на анализаторите

14:05 | 22.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският интернет гигант Baidu обяви операция за обратно изкупуване на акции за 5 млрд. долара, след като отчете по-големи от очакваното приходи, което отразява как облачните ѝ услуги компенсират спада на рекламния бизнес по време на икономическото забавяне в Китай, предава Bloomberg.

Цената на акциите на компанията нарасна с 6% преди началото на борсовата сесия в САЩ. Приходите от продажби са останали стабилни на ниво от 33,1 млрд. юана (4,8 млрд. долара) за трите месеца, завършили през декември, в сравнение с очакваните 32,1 млрд. юана. Нетната печалба почти се е утроила до 5 млрд. юана през тримесечието, подкрепена от инвестиционните успехи на компанията.

Baidu се настройва за очакваното икономическо възстановяване, тъй като огромният интернет сектор в Китай излиза от двугодишна суша, преминала в непрестанен поток от регулаторни разследвания и множество ограничения заради пандемията. През декември правителството на Си Дзинпин премахна повечето от мерките, наложени заради Covid-19, и отвори китайските граници за пътници месец по-късно, което засили надеждите, че втората по големина икономика в света е обърнала нова страница.

Акциите на Baidu се представят по-добре от тези на конкурентите ѝ, след като компанията обяви своя конкурент на ChatGPT. Графика: Bloomberg Акциите на Baidu се представят по-добре от тези на конкурентите ѝ, след като компанията обяви своя конкурент на ChatGPT. Графика: Bloomberg

Китайските технологични гиганти може да се върнат към режима на свиване на разходите и предпазлива експанзия, за да укрепят финансите си. Baidu, от своя страна, води надпреварата за създаването на китайски отговор на ChatGPT – услугата с изкуствен интелект на OpenAI. Компанията от Пекин планира да пусне своя версия, наречена „Ernie Bot”, и да вгради изкуствен интелект във водещите си услуги за търсене още през март. Същевременно различни партньори – от автомобилни производители до новинарски сайтове – твърдят, че ще използват инструмента на Baidu в своя бизнес.

Baidu планира да направи Ernie съществена част от всичките си големи бизнес линии – от търсачката до умните говорители, от облака до платформите за автомобилен софтуер, посочва основателят Робин Ли във вътрешна бележка, разгледана от Bloomberg News.

„Разработката на технология с изкуствен интелект е повратна точка, която неминуемо ще промени всички видове бизнеси и индустрии“, пише Ли. „Baidu е най-добрият пример за дългосрочен растеж за китайския пазар на изкуствен интелект“.

Все още е твърде рано да се каже – като се има предвид и цензурирането на съдържанието в китайския интернет – дали Ernie ще може да се развие до нивото на WeChat на Tencent Holdings или доминиращата услуга на Alibaba Group Holding – Taobao. Макар че от години Baidu инвестира милиарди в технологията за изкуствен интелект, нейните по-голями конкуренти доминираха мобилната ера с по-добри потребителски насочени продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 22.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още