IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разхлабването на рестрикциите в Китай дава нов тласък на Alibaba

Компанията успя значително да надмине очакванията за финансовите си резултати

17:40 | 23.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайският гигант Alibaba отчете резултати за третото тримесечие, които значително надминаха очакванията и доведоха до 4% ръст на цената на акциите му, пише CNBC.

Приходите на компанията за периода от октомври до декември 2022 г. са достигнали 247,76 млрд. юана, записвайки 2% ръст на годишна база, докато анализаторите прогнозираха 245,18 млрд. юана.

Печалбата на американска депозитарна разписка за периода е нараснала с 14% до 19,26 юана, спрямо прогноза за 16,26 юана.

Нетната печалба пък е скочила с цели 69% на годишна база до 46,82 млрд. юана, макар че анализаторите очакваха 34,02 млрд. юана.

Около 600 млрд. долара бяха изтрити от капитализацията на Alibaba от пика през октомври 2020 г., след като затягането на регулаторните условия за технологичните фирми в Китай, по-строгия контрол, свързан с ограничаване разпространението на Covid-19 в азиатската страната - и последвалото значителното икономическо забавяне - удариха гиганта в онлайн търговията.

Цената на акциите на Alibaba в Хонконг завърши търговията в четвъртък с повишение, преди обявяването на финансовия отчет, докато инвеститорите залагат, че повторното отваряне на китайската икономика ще помогне за засилване на потребителското доверие и разходите, което ще е от полза за гиганта в онлайн търговията.

През последното тримесечие Китай сложи край на стриктния контрол на пандемията, включително на блокадите. Но това не е отразено напълно в резултатите за периода, защото се случи през декември.

Междувременно регулаторното затягане, което наблюдавахме през последните две години, започна да отслабва, като регулаторите стават по-предвидими.

Анализатори очакват Alibaba да запише най-бързия ръст на приходите си през следващите тримесечия, докато се разгръща пълният ефект от икономическото отваряне на Китай. В скорошна бележка до клиентите си Morgan Stanley обяви Alibaba за „топ избор“ в китайския технологичен сектор за първи път от три години.

Миналата година Alibaba заложи на мерки за контрол на разходите, за да подобри рентабилността си. Компанията се опитва да намери баланса между разходите и продължаването на важните инвестиции в дългосрочния растеж.

Освен това компанията се старае да засили доверието на акционерите предвид поевтиняването на акциите ѝ. През ноември Alibaba каза, че бордът ѝ е одобрил допълнителни 15 млрд. долара като част от вече наличната програма за обратно изкупуване на акции за 25 млрд. долара, която ще бъде удължена до края на фискалната 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още