IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорът активист Райън Коен е натрупал дял в Alibaba Group

Сега той настоява за по-голямо обратно изкупуване на акции

15:36 | 17.01.23 г.
Снимка: Bloomberg Finance LP
Снимка: Bloomberg Finance LP

Инвеститорът активист Райън Коен е натрупал дял в Alibaba Group Holding, който е на стойност стотици милиони долари. Освен това настоява китайският гигант за електронна търговия да ускори и допълнително да засили програмата си за обратно изкупуване на акции, твърдят източници на Wall Street Journal, запознати с въпроса.

Коен, известен като краля на меме акциите, защото помогна за разпалването на огромните ралита на GameStop и други компании, е натрупал дела си през втората половина на миналата година, допълват източниците.

Въпреки че делът е малък в сравнение с пазарната капитализация на Alibaba от близо 300 млрд. долара, Коен има много последователи сред индивидуалните инвеститори, които често следват примера му.

Коен, който има нетно богатство от над 2,5 млрд. долара и портфолио от акции, включително на Apple, Wells Fargo & Co. и Citigroup, се е свързал за първи път с борда на Alibaba през август, за да изрази мнението си, че акциите на гиганта са силно подценени въз основа на убеждението му, че Alibaba може да има двуцифрен ръст на приходите от продажби и близо 20% повишение на свободния паричен поток през следващите години, казват източниците.

Цената на книжата на Alibaba нарасна с около 67% спрямо дъното, което достигна през октомври, като в петък акциите завършиха търговията на ниво от 117,01 долара. Все пак те все още са значително под върха от над 300 долара, достигнат в края на 2020 г., когато технологичните компании поеха нагоре в ранните дни на пандемията.

Акциите бяха засегнати от потиснатите потребителски настроения в Китай, докато страната продължава да се бори с Covid-19, а властите подеха кампания срещу технологичните гиганти, което накара Ant Group да отмени дългоочакваното си IPO в Шанхай и Хонконг.

След първоначалната комуникация с Коен през ноември Alibaba обяви, че бордът ѝ е одобрил разширяване на програмата за обратно изкупуване на акции с 15 млрд. долара до 40 млрд. долара, като същевременно я удължи до март 2025 г.

Alibaba каза, че към 16 ноември е изкупила обратно свои акции за около 18 млрд. долара съгласно сегашния си план.

Коен е казал на борда на Alibaba, че планът за обратно изкупуване може да бъде увеличен с още 20 млрд. долара до приблизително 60 млрд. долара, допълват източниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 17.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още