IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba планира логистичен център на летище Истанбул и център за данни край Анкара

Компанията няма непосредствени планове за листване на платформата си за електронна търговия Tredyol на турската фондова борса

16:53 | 08.01.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Alibaba Group Holding ще инвестира над 1 млрд. долара в логистичен център на летището в Истанбул и в център за данни близо до турската столица, съобщи президентът на компанията Майкъл Евънс, цитиран от Bloomberg.

„Имаме сериозен инвестиционен план на летище Истанбул. Оттук можем да преценим планове за е-износ към Европа, Близкия и Далечния изток“, заяви Евънс в интервю за турския вестник „Сабах“, публикувано в неделя.

Alibaba се прицелва в разширяване в Турция благодарение на силния си производствен капацитет, който може да подкрепи електронната търговия и да стане част от веригите за доставка на компанията в Европа и Близкия изток, заяви Евънс. Разширяването на подразделенията на компанията, свързани с търговията и облачните услуги, се очаква да повиши приходите ѝ.

Евънс, който е бивш ръководител на Goldman Sachs Group, призова Турция да подобри регулациите си на електронната търговия, за да отговори на някои недостатъци за осигуряването на честна конкуренция, съобщи „Сабах“, без да дава повече подробности.

Наред с логистичен център на летище Истанбул, най-голямото в страната, китайският гигант в електронната търговия планира да изгради и най-големия си център за данни в Турция в град Темели близо до столицата Анкара, съобщи „Сабах“, позовавайки се на Евънс.

Платформата за електронна търговия Trendyol, подкрепена от Alibaba, се превръща в най-големия стартъп в Турция. В отговор на въпрос дали Alibaba планира да излезе на фондовия пазар в Турция чрез Trendyol, Евънс заяви: „Мисля, че да си публична компания носи предимства. Но това трябва да бъде решено от ръководството на Trendyol. Ако те искат да станат публична компания, ние ще ги подкрепим. Мисля, че това ще стане с разрастването на Trendyol”, допълни той.

Президентът на Trendyol Group Чаглаян Четин, който също участва в интервюто пред „Сабах“, заяви, че компанията няма непосредствена нужда от набиране на капитал, като стане публична компания.

„Нямаме такъв краткосрочен план. Ако постигнем целите за растеж, които искаме, в краткосрочен план, това може да стане възможно за три до пет години“, отбеляза Четин пред „Сабах“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 08.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още