IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато лицето служи като билет: навлизаме в ерата на лицевото разпознаване

Потребителите трябва да знаят на кого и за какво дават данните си, преди да се съгласят да бъдат включени в подобни системи

16:07 | 08.03.23 г. 1
Системата за лицево разпознаване на MWC Barcelona. Снимка: Bloomberg L.P.
Системата за лицево разпознаване на MWC Barcelona. Снимка: Bloomberg L.P.

Използвах лицето си, за да отварям врати, пише Никол Нгуйен за Wall Street Journal.

Миналия понеделник влязох в конферентен център и вместо да покажа бадж с името и снимката си, се позиционирах пред гледаща към мен камера с размера на юмрука ми. Няколко секунди по-късно на екрана се изписа: „Моля, влезте“.

Никой не сканира дигиталния пропуск на телефона ми, за да вляза на тазгодишния Световен мобилен конгрес – годишното търговско изложение за технологии, което днес носи името MWC Barcelona. Софтуерът за лицево разпознаване свърши цялата работа, разказва тя.

Вашето лице също може да служи като билет за вход за място, което се намира в близост до вас. На няколко летища Delta Air Lines, United Airlines Holdings и JetBlue Airways са инсталирали системи за качване на борда, които не изискват билети. Този сезон всички фенове на Mets пък могат да използват експресните ленти за лицево разпознаване, които преди бяха запазени за притежателите на сезонни билети. Зловещо? Готино? Въз основа на скорошния опит на авторката с технологията – и двете.

Докато точките за достъп чрез лицево разпознаване се появяват на все повече обществени места, включително летища и концертни зали, може би се чудите как трябва да се чувствате по този повод.

Компаниите, внедряващи софтуер за съпоставяне на лица, рекламират бързината, удобството, сигурността и безконтактните предимства за клиентите. Повечето също така подчертават, че това е само опция. Междувременно законодателите в няколко американски щата се опитват да създадат регулации около използването на този вид технологии, позовавайки се на опасения за поверителността, както и на обвинения в пристрастие. Изследвания установиха, че технологията не е толкова точна при цветнокожите и жените като цяло.

Въпреки че отговорът се свежда до отделния човек, полезно е, ако знаете коя е компанията, предоставяща услугата и какви са очакваните ползи. Искате ли тази фирма да съхранява биометричната ви информация? Получавате ли нещо полезно в замяна? Зависи и от това къде се намирате, тъй като местните закони засягат степента, в която може да се използва лицевото разпознаване и да се събират данни.

Карта на лицето

Лицевото разпознаване работи чрез създаването на карта на лицето ви. Картата включва вашите уникални мерки – разстоянието между челото и брадичката, както и това между очите ви. Тези данни след това се превръщат в код, наречен биометричен токен.

Това е начинът, по който Face ID на iPhone ви идентифицира, Google Photos може да групира снимките на децата ви или Astro роботът на Amazon може да различи членовете на семейството от крадци. Токените не се споделят между отделни устройства – всяко използва собствени, уникални, несподелящи се токени за вас.

Линиите за влизане в MWC Barcelona. Лицевото разпознаване гарантира по-бърз достъп до събитието. Снимка: Bloomberg L.P. Линиите за влизане в MWC Barcelona. Лицевото разпознаване гарантира по-бърз достъп до събитието. Снимка: Bloomberg L.P.

GSMA, организацията, която стои зад MWC и представлява телекомите по света, използва система за лицево разпознаване, наречена Breez. Тя е разработена от ScanVis, която е базирана в Хонконг. Услугата ползва предварително изпратени снимки от издадени от правителствата лични документи.

Влизането чрез ползването на Breez не е задължително, но аз го избрах заради скоростта, пише авторката. Преди събитието онези, които не ползват Breez, трябваше да изчакат няколко дни, за да получат потвърждение на регистрацията си. Влизането в приложението на MWC, което използва камерата на телефона, за да види дали има съответствие между лицето и снимката на паспорта, отнема по-малко от минута.

Последна актуализация: 16:09 | 08.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
RoyBatty
преди 1 година
Лицево разпознаване навсякъде - НО! това е добре! ... НЕ е за да сте следен! ... НЕ е за да се знае къде сте и какво правите!!! .. Това е "лице като билет" ... за по-доброто бъдеще! ... Пътя към ада е послан с "улеснения" за ваше добро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още