fallback

Microsoft e събрала десетки хиляди чипове в скъп суперкомпютър за OpenAI

Компанията не е била сигурна, че ще успее да разработи това, от което фирмата за изкуствен интелект се нуждае

19:08 | 19.03.23 г. 6

Когато Microsoft инвестира 1 млрд. долара в OpenAI през 2019 г., тя се е съгласила да изгради огромен, модерен суперкомпютър за стартъпа, който прави проучвания в сферата на изкуствения интелект. Единственият проблем: Microsoft не е разполагала с нищо подобно на онова, от което OpenAI се е нуждаела, и не е била напълно сигурна, че може да изгради нещо толкова голямо в своята облачна услуга Azure, без тя да се счупи, пише Bloomberg.

OpenAI се е опитвала да обучи все по-голям набор от програми за изкуствен интелект, наречени модели, които поглъщат все по-големи обеми от данни и научават все повече и повече параметри – променливите, които системата с изкуствен интелект открива чрез обучение. Това означава, че OpenAI се е нуждаела от достъп до мощни изчислителни облачни услуги за дълги периоди от време.

За да отговори на предизвикателството, Microsoft е трябвало да намери начини да обедини десетки хиляди графични чипове A100 на Nvidia – основният инструмент за трениране на модели с изкуствен интелект – и да промени как позиционира сървърите си, за да предотврати прекъсвания в захранването.

„Изградихме системна архитектура, която може да работи и да бъде надеждна в много голям мащаб. Това доведе до реализирането на ChatGPT”, коментира Нидхи Чапел, генерален мениджър на инфраструктурата за изкуствен интелект на Azure в Microsoft. „Това е един модел, който излезе от него. Ще има много, много други“.

Технологията е позволила на OpenAI да пусне ChatGPT, популярният чатбот, който привлече повече от 1 млн. потребители за дни след пускането му през ноември, а сега става част от бизнес моделите на други компании – от тези, управлявани от милиардера, основател на хедж фонд, Кен Грифин, до услугата за доставка на храни Instacart.

Тъй като инструментите за генеративен изкуствен интелект като ChatGPT се радват на интерес от страна на бизнеса, върху доставчиците на облачни услуги като Microsoft, Amazon и Google ще има по-голям натиск да гарантират, че центровете им за данни могат да предоставят необходимата изчислителна мощ.

Сега Microsoft използва същия набор от ресурси, които създаде за OpenAI, за да обучава и управлява своите собствени големи модели с изкуствен интелект, включително новия бит за търсене на Bing, представен миналия месец. Той също така продава системата на други клиенти. Софтуерният гигант вече работи по следващото поколени суперкомпютър за изкуствен интелект, като част от разширената сделка с OpenAI, съгласно която Microsoft инвестира още 10 млрд. долара в нея.

„Ние не им създадохме нещо персонализирано – започна като такова, но винаги сме го изгаждали като нещо генерално, така че всеки, който иска да обучи голям езиков модел, да може да ползва същите подобрения“, коментира Гътри в интервю. „Това наистина ни помогна да станем по-добър облак за изкуствен интелект като цяло“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:09 | 19.03.23 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още