IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft e събрала десетки хиляди чипове в скъп суперкомпютър за OpenAI

Компанията не е била сигурна, че ще успее да разработи това, от което фирмата за изкуствен интелект се нуждае

19:08 | 19.03.23 г. 6
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Когато Microsoft инвестира 1 млрд. долара в OpenAI през 2019 г., тя се е съгласила да изгради огромен, модерен суперкомпютър за стартъпа, който прави проучвания в сферата на изкуствения интелект. Единственият проблем: Microsoft не е разполагала с нищо подобно на онова, от което OpenAI се е нуждаела, и не е била напълно сигурна, че може да изгради нещо толкова голямо в своята облачна услуга Azure, без тя да се счупи, пише Bloomberg.

OpenAI се е опитвала да обучи все по-голям набор от програми за изкуствен интелект, наречени модели, които поглъщат все по-големи обеми от данни и научават все повече и повече параметри – променливите, които системата с изкуствен интелект открива чрез обучение. Това означава, че OpenAI се е нуждаела от достъп до мощни изчислителни облачни услуги за дълги периоди от време.

За да отговори на предизвикателството, Microsoft е трябвало да намери начини да обедини десетки хиляди графични чипове A100 на Nvidia – основният инструмент за трениране на модели с изкуствен интелект – и да промени как позиционира сървърите си, за да предотврати прекъсвания в захранването.

„Изградихме системна архитектура, която може да работи и да бъде надеждна в много голям мащаб. Това доведе до реализирането на ChatGPT”, коментира Нидхи Чапел, генерален мениджър на инфраструктурата за изкуствен интелект на Azure в Microsoft. „Това е един модел, който излезе от него. Ще има много, много други“.

Технологията е позволила на OpenAI да пусне ChatGPT, популярният чатбот, който привлече повече от 1 млн. потребители за дни след пускането му през ноември, а сега става част от бизнес моделите на други компании – от тези, управлявани от милиардера, основател на хедж фонд, Кен Грифин, до услугата за доставка на храни Instacart.

Тъй като инструментите за генеративен изкуствен интелект като ChatGPT се радват на интерес от страна на бизнеса, върху доставчиците на облачни услуги като Microsoft, Amazon и Google ще има по-голям натиск да гарантират, че центровете им за данни могат да предоставят необходимата изчислителна мощ.

Сега Microsoft използва същия набор от ресурси, които създаде за OpenAI, за да обучава и управлява своите собствени големи модели с изкуствен интелект, включително новия бит за търсене на Bing, представен миналия месец. Той също така продава системата на други клиенти. Софтуерният гигант вече работи по следващото поколени суперкомпютър за изкуствен интелект, като част от разширената сделка с OpenAI, съгласно която Microsoft инвестира още 10 млрд. долара в нея.

„Ние не им създадохме нещо персонализирано – започна като такова, но винаги сме го изгаждали като нещо генерално, така че всеки, който иска да обучи голям езиков модел, да може да ползва същите подобрения“, коментира Гътри в интервю. „Това наистина ни помогна да станем по-добър облак за изкуствен интелект като цяло“.

Последна актуализация: 19:09 | 19.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
scott
преди 1 година
До: zelka007бледоликите да се съобразяват с правата и собствеността на индианците? Да не ставаме смешни, а? Ше краднат сичко квот им харесда и ПОСЛЕ ШЕ ТИ ГО ПРОДАВМАТ КАТО ТЕФНА ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
До: мрънмрън... не е чак толкова трудно ... :))) ... всяко изображение , или текст , си имат details , authors , copyrights и пр. десетки редове с информация ... коги ползваме техни продукти без заплащане срещаме сини екрани , коги те требе да ползват наши продукти , ставало сложно ... има подобен прецедент за ползването на записвачките ... въпрос на желание е ... освен това ще го плащат клиентите им , не те самите ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
Сещам се за суперкомпютъра Дълбока мисъл,който изчисли отговорът на големият въпрос за Живота, вселената и всичко останало,,Както сега вече всичко знаем, отговорът е 42....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
мрънмрън
преди 1 година
До: zelka007 трудно ще докажеш кое на кого е, ако не ти върне точната картинка, като резултат. Предишната ми компания се занимаваше с това и тъй като е трудно да си намериш безплатно данни, за това което разработваха, трябваше да ги купуват. Което оскъпява доста и крайният продукт, защото тези данни са ти необходими за тренирането на софтуера. Майкрософт едва ли не може да си плати правата няколко милиона изображения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
гугъла , и разни други , се опитаха така да окрадат нагло произведенията на стотици хиляди автори и артисти , чрез информационните си агрегатори , и в някаква степен продължават да го правят !! М$ не са по-долу от тях в никакъв случай !! трябва да бъдат смачкани предварително !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
има нещо в/у което трябва много сериозно да се помисли и да се регулира своевременно ... АВТОРСКИТЕ ПРАВА на генерираните "заключения" на ИИ ... обучението на алгоритмите е изпълнено с милиони картинки от мрежата , като огромна част от тях имат права за ползването им !! също така са използвани милиони редове текст от най-различни текстови материали от хиляди информационни/професионални медии , които също имат права !! а чий са правата в/у така придобитите "заключения" ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още