IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експериментът на Amazon след Безос не се разви точно по план

Анди Джаси пое компанията в нейния разцвет, но скоро нещата рязко се промениха

14:45 | 23.03.23 г.
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Когато преди две години Amazon обяви, че нейният основател и тогавашен главен изпълнителен директор Джеф Безос ще предаде ръководните задачи на бившия директор на звеното за облачни услуги Анди Джаси, малък брой инвеститори и анализатори реагираха с особени притеснения.

Джаси, близък довереник на Безос, беше известен като човек, който винаги е бил в компанията. Той е популярна фигура както в нея, така и в индустрията, защото създаде Amazon Web Services, който се превърна в един от най-ценните бизнеси в света. Анализаторите от Wedbush не бяха особено изненадани от смяната на ръководството и казаха, че преходът вероятно ще бъде „безпроблемен и до голяма степен без съществени сътресения“.

За съжаление на Джаси краткият му мандат начело беше твърде наситен със събития, пише CNBC.

Откакто Джаси официално наследи Безос през юли 2021 г., Amazon преживя най-турбулентния си период от пукането на дотком балона. Миналата година беше най-слабата по отношение на ръста на приходите на Amazon като публична компания, а Джаси беше принуден да заложи на серия от мерки за свиване на разходите, каквато никой не очакваше за нужна, когато бизнесът преживяваше бум по време на пандемията на Covid-19.

Цената на акциите на Amazon се е понижила с 44% от 5 юли 2021 г. насам – първият ден на Джаси като главен изпълнителен директор. А в понеделник Джаси каза, че компанията съкращава още 9000 работни места в допълнение към други 18 хил., които бяха обявени през януари. Въпреки че съкращенията обхващат само малка част от корпоративната работна сила на Amazon, те все пак са шокиращ обрат за една компания, която е била почти непрестанно във фаза на растеж.  

„Като се има предвид несигурната икономика, в която живеем, и несигурността в близко бъдеще, избрахме да бъдем по-рационални в нашите разходи и броя на персонала“, пише Джаси в имейл до служителите.

Голяма част от неприятните обстоятелства, с които трябва да се бори Джаси, може да бъде отдадена на лош момент – исторически високата инфлация накара Федералния резерв да повиши лихвите, парализирайки растежа на технологичния сектор в САЩ. Но независимо дали става дума за лош късмет, собствените му погрешни стъпки или някаква комбинация от двете, Джаси не е в добра позиция като едва втория изпълнителен директор в историята на Amazon.

Неговият предшедственик Джеф Безос превърна Amazon от търговец на книги в гигант в търговията на дребно, облачните изчисления и рекламен гигант, който стана известен с атмосферата си, наподобяваща тази в стартъпите. По време на управлението на Безос компанията пусна иновации като електронния четец Kindle и умната колонка Echo. Освен това инвестира във вертикали като оригинално съдържание, здравеопазване и физически магазини за хранителни стоки.

Досега епохата на Джаси беше свързана със затягане на коланите и оттегляне от някои от по-експерименталните занимания на Amazon.

През изминалата година Джаси съкрати разходи в цялата компания. Много начинания, които не са доказали потенциала си, като робота за доставка Scout, услуга за виртуални обиколки, програмата Care за телемедицина и устройството за видео разговори за деца, в крайна сметка бяха отменени. Изпълнителният директор взе решение да затвори всички 4-star и Pop Up магазини, а по-рано тази година обяви, че Amazon ще се сбогува и с някои супермаркети Fresh и с безкасовите магазини Go. Доставките с дронове – един от най-любимите проекти на Безос, има големи предизвикателства със стартирането си, тъй като е изправен пред съкращения на разходите.

Бумът на електронната търговия, предизвикан от пандемията, накара Amazon да удвои физическия си отпечатък между 2020 и 2022 г. Цената на акциите се увеличи, заедно с броя на хората. Но след повторното отваряне на икономиката онлайн продажбите се забавиха, а Amazon се оказа обременена с повече неща, които можеше да използва ефективно. Ето защо реши да затвори, да отмени строежа или да забави този на много от новите си складове.

По-рано този месец Amazon паузира строителството на втората фаза на своя голям нов кампус в Арлингтън, щата Вирджиния, наречен HQ2. Други строителни обекти в Нешвил, щата Тенеси, и Белвю, щата Вашингтон, също са в процес на изчакване, отчасти защото голяма част от корпоративната работна сила на Amazon работи от дистанция след пандемията.

Джаси е под огромен натиск да докаже, че може да контролира разходите. Но за да съживи ентусиазма, който Безос внесе в културата на Amazon, той в крайна сметка трябва да намери нови двигатели на растежа.

Според финансовия си отчет за четвъртото тримесечие Amazon не генерира голяма печалба, а компанията даде разочароващи насоки за първото тримесечие. Ръстът на приходите се очаква да остане между 4 и 6 процента.

Не точно това имаше предвид Безос, когато в началото на 2021 г. разказа на служителите за предстоящата промяна на главния изпълнителен директор.

„Amazon не може да бъде в по-добра позиция за бъдещето“, написа Безос по това време в писмо до работниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още