IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсата аплодира плановете за раздробяването на Alibaba

Пазарните участници предполагат, че репресиите на властите към технологичните концерни са към края си

07:40 | 29.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Мащабният план за преструктуриране на Alibaba Group Holding Ltd. даде тласък на китайските технологични акции, а инвеститорите заложиха на това, че секторът е в процес на закъсняла преоценка, тъй като регулаторната среда се подобрява. 

Акциите на Alibaba поскъпнаха с 16% в Хонконг в сряда, което е най-силният ръст от ноември насам, и последваха ръста на американските депозитарни разписки на компанията. Сред сходните дружества акциите на Meituan поскъпнаха с над 5%, а Tencent Holdings Ltd. и Baidu Inc. добавиханад 2%, предава Bloomberg. 

Планът на Alibaba да раздели империята си на стойност 220 млрд. долара на шест бизнес единици обещава да доведе до няколко първични публични предлагания, като същевременно позволи по-бърза реакция на бързо променящата се пазарна среда. Анализаторите твърдят, че планът, който се появи след завръщането на Джак Ма в Китай след повече от година в чужбина, е още един признак, че репресиите може би са приключили. 

„Инвеститорите могат да се възползват от положителната страна в краткосрочен план", казва Уилър Чен, старши анализатор във Forsyth Barr Asia Ltd. „Планът на Alibaba може да накара инвеститорите да се замислят и за потенциала на други технологични фирми като Tencent да последват примера". 

Планът се разкрива в момент, в който китайските регулатори обещават да увеличат подкрепата за частните предприятия след продължилите с години репресии, които изнервиха инвеститорите и влошиха настроенията на пазара. След внезапното спиране на първичното публично предлагане на Ant Group Co. през ноември 2020 г. чуждестранните инвеститори смятаха сектора за изпълнен с рискове, което доведе до огромни отстъпки в оценките.  

Множителят за бъдещите печалби на Alibaba оценява акцията като по-евтина от тази на фирмата за комунални услуги CLP Holdings Ltd. и наравно с China Telecom Corp.  

Очакванията са бизнесът на отделените подразделения да бъде оценен правилно, което ще повиши общата корпоративна стойност на Alibaba.
Наоки Фудживара
главен фонд мениджър в Shinkin Asset Management

Свързаните с Alibaba дружества също поскъпнаха в сряда. Alibaba Health Information Technology Ltd. за кратко напредна с повече от 9%, а Alibaba Pictures Group Ltd. добави 15%, преди да намали ръста си.

Отражение има и на други борси. В Токио акциите наSoftBank Group Corp. поскъпнаха по време на търговията, след като Alibaba Group Holding Ltd. обяви разделянето на бизнеса си в шест посоки, подхранвайки оптимизма за възстановяване на един от най-важните залози на японската компания.Акциите на базираната в Токио компания поскъпнаха с цели 6,2% в началото на търговията, което е най-голямото движение в рамките на деня от октомври насам.

„Съществуваше безпокойство относно глобалната банкова система, но то започна да отслабва. А сега имаме и тази новина за Alibaba, която очевидно е положителна за SoftBank", казва Наоки Фудживара, главен фонд мениджър в Shinkin Asset Management. „Очакванията са бизнесът на отделените подразделения да бъде оценен правилно, което ще повиши общата корпоративна стойност на Alibaba“. 

Основателят на SoftBank Масайоши Сон разчиташе на дела си в Alibaba през последните години, за да генерира парични средства за други инвестиции в стартъпи и да компенсира загубите в портфейла си. Пазарната капитализация на Alibaba обаче се срина на фона на репресиите на китайското правителство срещу технологичните гиганти, като спадна от пика от над 850 млрд. долара през 2020 г. до около 220 млрд. долара преди обявяването на раздялата.

Как се промени пазарната оценка на Alibaba през последните месеци? Графика: Bloomberg Как се промени пазарната оценка на Alibaba през последните месеци? Графика: Bloomberg

Китайските власти се стремят да стимулират растежа, тъй като втората по големина икономика в света излиза от свързаните с Covid ограничения. Въпреки това многобройните обещания за подкрепа на частните предприятия за тази цел не успяха да променят коренно предпазливостта на инвеститорите.  

Технологичният подиндекс на Hang Seng отбелязва днешен връх от 4,8%, и е нагоре с 2,72% към 7:30 часа (българско време). 

„Големите технологични платформи, които през последните няколко години бяха подложени на натиск и съкращаваха персонал, са от ключово значение за подпомагане на правителството в целта за увеличаване на заетостта", заяви Уей-Серн Лин, управляващ директор в Union Bancaire Privee, в интервю за Bloomberg. „Така че от тази гледна точка мисля, че е възможно да се предположи, че занапред правителството може да бъде по-благосклонно към тези платформи“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 29.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още