IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блясъкът на метавселената постепенно угасва

Компаниите се намират в ситуация, в която съкращават приходи, а това означава, че не мислят толкова за дългосрочни инвестиции

11:09 | 31.03.23 г. 7
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Зукърбърг не се отказва от идеята за метавселената, като сигнализира, че тя остава фокус на компанията в дългосрочен план, след изкуствения интелект. „Двете големи технологични вълни, които оформят нашата пътна карта, са изкуственият интелект сега, а в дългосрочен план – метавселената“, заяви той през февруари.

По време на същото събитие за обявяване на финансовите резултати на компанията изкуственият интелект беше споменат 28 пъти. Думата „метавселена“ беше изречена само седем. Meta не е отговорила веднага на запитванията за коментар.

Промяната в подхода на Disney се случва след скорошната смяна на ръководството на компанията и преструктуриране на бизнеса. Главният изпълнителен директор Робърт Айгър се завърна в Disney през ноември и започна да съкращава разходи. През февруари компанията заяви, че планира да съкрати 7000 работни места и да свие разходите си с 5,5 млрд. долара.

Айгър наследи Боб Чапек като главен изпълнителен директор, който в началото на 2022 г. беше назначен за лидер, който да заложи на стратегии, свързани с метавселената. По това време Чапек каза на служителите, че цета е да се „създаде изцяло нова парадигма за това как аудиторията изживява и се ангажира с нашите истории“.

Disney не е отговорила веднага на запитването за коментар.

Microsoft също заложи много на идеята за дигитални вселени, въпреки че имаше идеи с имплементирането на тази визия. Освен че затвори AltSpaceVR, работата на компанията по очила за добавена реалност беше изпълнена с проблеми, писа миналата година Wall Street Journal. След това компанията преструктурира екипа на HoloLens и сви бюджета му.

Технологичният гигант също не е отговорил веднага на запитването за коментар.

По-малки компании като Decentraland и Sandbox, където потребителите могат да купуват виртуални имоти и да изграждат свои собствени светове, са сред тези, които постигнаха най-голям успех до този момент. Но въпреки това цените на имотите в тях спадат. Средната цена на квадратен метър в Decentraland се срина от 45 долара преди година до 5 долара сега, сочат данни на WeMeta.

Говорител на Decentraland Foundation, която съблюдава платформата, твърди, че продажбите на земя не са показателни за ръста на броя на потребителите. Sandbox не е отговорила веднага на отправените ѝ въпроси.

Въпреки значителния спад на ангажираността с метавселената, онлайн световете все пак остават привлекателни. Decentraland, която записа 25% понижение на броя на активните потребители от ноември до януари, тази седмица се радва на ръст заради Metaverse Fashion Week – събитие, в което участват марки като Dolce & Gabbana и Tommy Hilfiger, според DCL Metrics.

„Очевидно е, че еуфорията около метавселената отслабна. Но не трябва да бъркаме това с липсата на напредък“, коментира Бол. „Промяната не е толкова бърза“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 31.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 11 месеца
До: khao... хаха ... верно имало такова нещо . че зуки само е изкопирал бъгавият енджин на тази игра и е променил името на метавселена ... :))) ... даже не се е напънал да оправят бъговете ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 11 месеца
До: zelka007 абсолютно нищо интересно като концепция няма в нея ! Имаше една подобна игра преди 15 години която се казваше second life (сигурно още я има)... Същото е, и там като цяло беше голяма скука... в другите ММО, поне имаш няква цел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 11 месеца
метавселената е интересна концепция ... но има два основни проблема . първо , стъпва на пазар , където има стотици видове комуникационен софтуер с традиции и клиенти и със заявката да им ги отнеме . второ , не предложи нищо ново като изживяване или съдържание или възможности . и трето , дето туканка имаше коментар в един материал , прилича на много лошо написана игра ... :))) ... и четвърто , заради монополното им положение , всеки който е могъл им е подложил крак , тъй , за миналите им дела ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 11 месеца
До: Скъсана_Ушанка ... има такива дето си купиха акции от газпром, така че винаго миже и по зле! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 11 месеца
А как се подлъгах да купя акции на ФБ заради това плямпане за метавсвлени,пфуууу... Добре, че поне на шиткойните не се вързах, другия въздух под налягане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
khao
преди 11 месеца
то ако не беше агресивната и скъпа рекламна кампания, нали щеше да блесне изобщо.... толкова малоооумна идея не бях срещал скоро! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
Naemate1
преди 11 месеца
Никога не е започвала да блести :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още