IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече ветерани от Силициевата долина поемат по нови професионални пътища

Kартината на пазара на труда в САЩ започва бързо да се променя

20:26 | 10.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Техническите услуги и разработването на софтуер – подсектор, съставен предимно от малки средни фирми, са добавили най-много технологични работници през изминалата година, така че кадрите изглежда преминават от големите компании в сектора към стартиращи фирми, такива за киберсигурност и други за технически консултации, допълва Хърбърт.

В продължение на години имаше ожесточена конкуренция за технологични таланти, а компаниите ухажваха работниците с щедри възнаграждения, бонуси и социални придобивки, да не говорим за стабилността на работата. Особено по време на пандемията, компаниите ускориха наемането на служители и инвестираха в идеята хората да прекарват повече време онлайн.

Сега същите компании, които допринесоха за огромния растеж, рекламират ползите от увеличаването на производителността и по-орязаните операции. Марк Зукърбърг, главен изпълнителен директор на Meta Platforms, нарече 2023 г. „годината на ефективността“, насочвайки се към съкращаването на над 20 хил. души.

Стартъпите са под друг натиск, който също е свързан с инвеститорите, подкрепящи индустрията. Наемането в стартъпи е смесено, коментира Джулия Полак, главен икономист в платформата за работа ZipRecruiter. По-големите и по-зрели стартъпи, които в една по-добра икономика биха се разраснали и биха станали публични, вместо това пестят време и не наемат нови кадри.  

Иначе казано, все още има глад за таланти в добре финансирани компании в ранен етап на развитие в нововъзникващи области, включително батериите за електрически превозни средства и изкуствения интелект.

„Всички се надпреварват да спечелят от тези възможности и да застанат начело“, споделя Полак.

Фирмите за финансови услуги и тези в хотелиерството и логистиката вече имат по-голям късмет в привличането на кадри от големите технологични компании, смята Алисън Баум Гейтс генерален партньор във фирмата за рискови инвестиции SemperVirens.

„Те не можеха да се конкурират с технологичните компании по възнаграждения за технологичните служители, защото нямаха същата стойност на акциите. Това беше голям проблем за тях“, коментира тя. „Сега си мислят: Това е прекрасно, всъщност отново можем да наемаме хора“.

Производителят на храни и напитки Kraft Heinz и световният търговец на дребно Walmart твърдят, че има нова комбинация от таланти от най-големите технологични компании, включително Meta и Amazon.

„Днес вероятно изглеждаме по-привлекателно, отколкото преди“, твърди Дона Морис, главен директор „Човешки ресурси“ в Walmart.

По-рано Kraft е срещала проблеми с набирането на кадри в сферата, казва Мелиса Вернек, главен главен директор „Човешки ресурси“ в компанията.

„Сега виждаме, че те идват при нас“, коментира тя по адрес на технологичните служители. „Вече ги виждаме как все по-често чукат на вратата ни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 10.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още