IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече ветерани от Силициевата долина поемат по нови професионални пътища

Kартината на пазара на труда в САЩ започва бързо да се променя

20:26 | 10.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

За инженерите и другите технологични работници намирането на работа в някоя от най-известните компании в индустрията дълго време беше най-доброто професионално постижение. Сега много ветерани от Силициевата долина се насочват към нови поприща, далеч от технологичните гиганти, поставяйки стабилността и собствените си ценности пред престижа, пише Катрин Биндли за Wall Street Journal.

Съкратени технологични служители си намират работа в по-малки и средни фирми, заемат технологични позиции в нетехнологични компании или стават консултанти на свободна практика. Това е нетрадиционен подход, поне за група хора, свикнали да имат богат избор, когато става дума за работа в технологичния сектор.

Но предвид по-малкото предложения и големите съкращения, приоритетите на работниците от тази индустрия се промениха.

„По-голямата част от хората, които са уволнени от големите технологични компании, са разочаровани“, коментира Крис Райс, партньор в Riviera Partners, фирма за търсене на ръководни кадри. По думите му преди хората можеха да прекарат години в големите технологични играчи, без да се притесняват от съкращения. Това вече не важи.

Днес, заради състоянието на пазара на труда, повече хора търсят технологични работни места извън тази индустрия или в стартъпи, които отговарят на интересите им, в области като зелена енергия или изкуствен интелект например.

Процентът на технологичните работници, които се местят в нетехнологични индустрии при смяна на работата, започна да нараства в края на миналата година, след години на спад, сочи анализ на публични онлайн профили, направен от доставчика на данни за работни места Revelio Labs.

Като цяло пазарът на труда остава силен - нивото на безработица в САЩ спада до 3,5%, а работодателите са наели 236 хил. души миналия месец, съобщи в петък Министерството на труда. Но има признаци на охлаждане. Увеличението на работните места през март беше най-слабото от повече от две години.

Набирането на хора със солиден опит от неизвестни компании е по-лесно, отколкото беше преди, ако усепят да ги накарат „да прескочат психологическата бериера от това, че не работят за голям бранд“, коментира Райс. Но кандидатите, на които им харесва идеята да работят за малък стартъп, може да се наложи да се подготвят за сблъсък с по-малки заплати, допълва той.

Джон Кю, инженер, който живее в Сиатъл и е работил в Tableau Software (която беше придобита от Salesforce през 2019 г.), сам напуска работата си през януари, когато Salesforce преминава през кръг на съкращения на работни места.

„Гледах хората, които бяха съкратени, и всичко беше такава бъркотия“, споделя 43-годишният Кю. „Голяма част от освободените бяха хора с високи резултати, които определено уважавах и вършеха невероятна работа“.

Прехвърлянето му в стартъп в ранен етап на развитие е свързано с 20-процентно намаление на възнаграждението, но Кю е готов да работи някъде за по-малко, стига да научава нещо ново всеки ден и да вижда приноса си за продукта.

„Като инженер извличам стойност от правенето на нещо полезно“, коментира той. „В голяма компания е особено трудно да се чувстваш така“.

Въпреки че някои от най-големите технологични компании в света, включително Facebook на Meta Platforms, Google на Alphabet и Amazon.com, обявиха съкращения, някои части от индустрията продължават да растат. Коефициентът на безработица в технологичните професии все още е нисък – 2,2%, което показва, че служителите в този сектор се връщат обратно в работната сила, коментира Тим Хърбърт, главен директор проучвания в технологичната търговска асоциация CompTIA.

Последна актуализация: 20:28 | 10.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още