IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google и Amazon се борят със съкращенията в Европа

Трудовите закони са много по-строги на Стария континент, отколкото в САЩ, а това създава трудности за технологичните компании

10:50 | 06.04.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

След като обявиха най-големите кръгове от съкращения в историята си, големите американски технологични компании сега осъзнават колко трудно е да намалят служителите си в Европа, пише Bloomberg.

В САЩ компаниите могат да обявят широкомащабни съкращения и да освободят стотици, ако не и хиляди, служители в рамките няколко месеца – и много от тях го направиха. В същото време в Европа големите съкращения сред технологичните компании са в застой заради защитата на труд, която прави реално невъзможно да се освобождават хора в някои страни без предварителни консултации с групи, защитаващи интересите на служителите.

Това постави хиляди технологични работници в безизходица, несигурни дали ще са засегнати от преговорите, които може да се проточат за неопределено време.

Във Франция компанията майка на Google – Alphabet, в момента води преговори да намали броя на служителите си чрез доброволни напускания, предлагайки обезщетения, които се надява, че ще са достатъчно щедри, за да накарат служителите да си тръгнат, казват запознати източници, поискали анонимност заради конфиденциалност на информацията. Amazon се опита да накара някои старши мениджъри там да напуснат, предлагайки им до едногодишна заплата, и предоставя отпуск на напускащи служители, така че акциите им да могат да бъдат придобити и изплатени като бонуси, казва запознат източник.

И във Франция, и в Германия, където трудовите закони са сред най-строгите в Европейския съюз, Google в момента води преговори с работнически съвети – специфични за компанията групи, чиито избрани представители на служителите преговарят с мениджмънта по проблемите на работната сила, казва запознат източник. По закон компаниите трябва да водят преговори с тези съвети, преди да преминат към съкращения – понякога продължителен процес, който включва събиране на информация, преговори и възможност за обжалване.

Заради тези изисквания, казва източникът, клоновете на Google в Германия и Франция ще бъдат сред последно засегнатите места от съкращенията, ако изобщо има такива.

При запитване за коментар Google е признала преговорите и добавя, че не планира да извършва съкращения в Румъния, Гърция и Австрия.

„Работим внимателно и индивидуално във всяка страна, където се случват съкращения, за да спазим изцяло местните правни изисквания, които се различават според мястото, сложни са и отнемат време“, казва говорител на Google в отговор на въпроси от Bloomberg.

В Париж, където Google има около 1600 служители, работен съвет води разговори с компанията за това колко служители – и на какви позиции – ще бъдат включени в план за доброволно колективно напускане. Източници, запознати с процеса, казват, че до решение може да се стигне след седмици, а междувременно нещата продължават както досега. Според служител, пожелал анонимност, мениджмънтът ясно е показал, че никой няма да бъде изгонен принудително.

За сравнение, във Великобритания, където защитата на труда не е толкова строга, около 500 от общо 8000 служители на Google ще трябва да си тръгнат, посочва представителят на Unite the Union Матю Уейли – процент на съкращения от 6%, което съвпада с глобалната цел на компанията. Разговорите с работническите съвети ще доведе до поверителни пакети за обезщетение, но броят на напусналите не е обект на преговори. „Опитват се да изпълнят законовия минимум“, казва Уейли, имайки предвид продължаващи процес на договаряне.

Същото важи и за Дъблин, където съюзите твърдят, че Google планира да съкрати 240 служители, и в Цюрих, където очакванията са за около 200 съкратени.

За да ускорят преговорите, профсъюзите наскоро създадоха трансгранични работен съвет на Google за държавите от ЕС, който включва Великобритания и Швейцария. Очаква се той да заработи след около шест месеца и ще бъде мощен колективен глас при бъдещи преговори. Според Уейли това е „голяма промяна“, тъй като компанията ще трябва да даде на служители много по-ранни уведомления за реорганизации. Този European Works Council ще бъде съставен от представители, които са служители на Google и ще имат 4-годишен мандат. Членовете на съвета ще поддържат връзка с управлението на Google, а централата им ще е в Дъблин, показват документите.

Макар че различните стандарти на отношение не са създали търкания между служителите на Google по света, „хората осъзнават начините, по които се случват нещата в САЩ спрямо Франция и Германия“ са различни, казва Парул Кол, изпълнителен председател на Alphabet Workers Union и софтуерен инженер в Google в Ню Йорк.

„За хората в САЩ е вдъхновяващо да видят, че нещата са различни на други места – това е план за това, за което могат да се борят“, добавя той.

Над 170 хил. технологични служители на пълно работно време са наети на континента и Великобритания от Amazon, Alphabet и Meta, като софтуерни инженери често получават заплати, които са наполовина спрямо тези на колегите им в САЩ.

В Amazon France, с около 1500 офис служители в Париж, някои старши мениджъри с между 5 и 8 години опит получават предложение за до едногодишна заплата, за да напуснат, казва източник. Той допълва, че напускащите служители имат право да останат в платен отпуск до май, когато се придобиват права върху акциите на Amazon и те ще бъдат изплатени като бонуси.

През предишните години на служителите им беше предложение по-малко от месец компенсация за всяка изработена година, казва един от източниците.

В германското подразделение на Amazon компанията е започнала да съкращава хора, които все още са в изпитателен срок и отправят предложения за доброволни напускания, казва друг източник.

В Люксембург на напускащите служители на Amazon се предлага по една месечна заплата за всяка година в компанията, както и допълнително заплащане, определено от националните закони. Предложенията са започнали в средата на миналия месец, казва източникът, и хората ще си тръгнат или на 1 април, или на 1 юни в зависимост от това дали са избрали двумесечен прозорец, в който да търсят работа на вътрешно ниво.

Говорител на Amazon е отказал коментар по конкретни случаи. Главният изпълнителен директор на Amazon Анди Джаси каза през януари, че компанията ще води комуникация със засегнатите служители или, където е приложимо, с представителни органи на служителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 06.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още