IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съкращенията застигнаха и Apple, макар и не в голям мащаб

Компанията премахва малък брой позиции в екипите за корпоративни продажби

10:24 | 04.04.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Apple премахва малък брой позиции в своите екипи за корпоративни продажби, твърдят източници на Bloomberg, запознати с въпроса. Това са първите известни вътрешни съкращения на работни места, откакто технологичният гигант предприе усилия за затягане на колана миналата година.

Компанията съкращава позиции в екипите за развитие и съхранение, както ги нарича, посочват източниците, които са пожелали да останат анонимни. Тези групи са отговорни за изграждането и поддръжката на магазините на дребно на Apple, както и за други места по целия свят.  

Въпреки че броят на премахнатите позиции не е ясен и вероятно е много малък, този ход е нова стъпка за компанията с най-висока пазарна капитализация в света, чиито конкуренти съкращават редиците си с оглед на разклатената икономика и забавянето на потребителските разходи.

Apple позиционира това решение като усилие за рационализиране, а не като съкращения. Тя е казала на служителите, че промените целят да подобрят поддръжката на магазините в световен мащаб и че компанията ще предостави подкрепа на засегнатите работници.

Производителят на iPhone до голяма степен се въздържа от корпоративни съкращения, въпреки че свива бюджетите и орязва голяма част от работната сила на външните си подизпълнители като инженери, експерти по подбор и охранители, които работят на временен договор. Преди това компанията съкрати корпоративни работни места преди пандемията, когато се раздели с няколкостотин представители на подразделението си за автономни коли.

Сега Apple е казала на служителите си в засегнатите групи, че ще имат възможността да кандидатстват отново за редица позиции, подобни на досегашните им работни места. Тези, които не се сдобият с нова роля, ще получат възнаграждение за период от четири месеца, посочват източниците.

Представител на базираната в Купертино, щата Калифорния, Apple е отказал да коментира.

Apple избегна бурното наемане на служители по време на пандемията. Графика: Bloomberg Apple избегна бурното наемане на служители по време на пандемията. Графика: Bloomberg

Някои мениджърски позиции също са били премахнати. Въпреки че тези служители могат да бъдат повторно наети като т.нар. индивидуални сътрудници, те може да не получават същото възнаграждение, коментират източниците.

Към септември, когато завърши последната ѝ фискална година, Apple имаше 164 хил. служители. Компанията не е разширявала толкова бързо работната си сила, колкото другите технологични компании го направиха по време на пандемията, което ограничи нуждата от големи съкращения. Други играчи като Amazon.com и Google на Alphabet се разделиха с десетки хиляди работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 04.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още