IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корпоративна Америка продължава с големите съкращения на служители

Компаниите се опитват бързо да свият разходите си, защото очакват икономически трудности

10:55 | 15.03.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Meta Platforms стана първата голяма технологична компания, която обяви втори кръг от масови съкращения, докато корпоративна Америка продължава да свива разходите в очакване на спада на световната икономика, предава Ройтерс.

Повишенията на лихвените проценти от централните банки, в опит да обуздаят ускоряващата се инфлация, натежават върху потребителските и корпоративните разходи, засягайки прогнозите на компании от Amazon и Walt Disney до играчи от Wall Street като Goldman Sachs Group и Morgan Stanley.

Това предизвика големи съкращения на служители. Между януари и февруари тази година американските компании са направили най-големите съкращения на кадри от 2009 г., сочи доклад за заетостта на Challenger, Gray & Christmas Inc.

Ето и част от съкращенията на големи американски компании, обявни в последните седмици.

ТЕХНОЛОГИЧЕН, МЕДИЕН И ТЕЛЕКОМУНИКАЦИОНЕН СЕКТОР

Meta Platforms: Компанията майка на Facebook заяви, че ще съкрати 10 хил. работни места, само четири месеца, след като се раздели с други 11 хил. души.

IBM: Софтуерната и консултантска фирма каза, че ще освободи 3900 служители.

Spotify Technology: Музикалната стрийминг услуга се сбогува с 6% от работната си сила, или около 600 позиции.

Alphabet: Компанията майка на Google елиминира 12 хил. работни места, разкри главният ѝ изпълнителен директор в бележка до служителите.

Microsoft: Американският технологичен гигант ще съкрати 10 хил. работни места до края на третото тримесечие на фискалната 2023 г. Компанията се е разделила с 1000 служители в няколко подразделения още през октомври, писа Axios, позовавайки се на свой анонимен източник.

Amazon.com: Гигантът в онлайн търговията каза, че масовите съкращения в редиците ѝ ще засегнат над 18 хил. души.

Intel: Главният изпълнителен директор Пат Гелсингер каза пред Ройтерс, че „действия, свързани с хората“, ще бъдат част от плана за съкращаване на разходи. Производителят на чипове обяви, че ще свие разходите си с 3 млрд. долара през 2023 г.

Twitter: Социалната мрежа последно е съкратила поне 200 служители, или около 10% от работната си сила, писа New York Times. Това се е случило, след като Twitter се раздели с около 3700 души, което се равнява на около половината работници, през ноември – скоро, след като Илон Мъск стана собственик на компанията.

Lyft: Фирмата за споделено пътуване обяви, че ще съкрати 13% от работната си сила, или 683 души, след като по-рано тази година се раздели с 60 души, а през септември замрази процеса по набиране на нови кадри.

Salesforce: Софтуерната компания каза, че ще съкрати около 10% от служителите си и затвори някои офиси като част от плана си за преструктуриране, позовавайки се на икономическите предизвикателства.

Cisco Systems: Компанията за мрежови решения заяви, че ще заложи на преструктуриране, което може да засегне около 5% от работната ѝ сила. Усилията ще започнат през второто тримесечие на фискалната 2023 г. и ще струват на компанията 600 млн. долара.

HP: Производителят на компютърни устройства заяви, че очаква да съкрати 6000 работни места до края на фискалната 2025 г.

Workday: Софтуерната компания ще се раздели с около 500 позиции, или 3% от работната ѝ сила, а като причина за това изтъква предизвикателната макроикономическа среда.

NetApp: Фирмата за облачни услуги обяви намаляване на глобалната ѝ работна сила с 8%. Компанията имаше 12 хил. служители към 29 април 2022 г.

Rivian Automotive: Компанията съкращава 6% от работната си сила в опит да свие разходите си, докато производителят на електромобили се подготвя за ценова война в индустрията.

Match Group: Компанията майка на Tinder каза, че ще се раздели с около 8% от работната си сила – само ден, след като прогнозира приходи за първото тримесечие, които се оказаха под очакванията на Wall Street.

Последна актуализация: 10:55 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: nkavrakov1982... па се козиш неподготвен ... в УСАто незаетите работни места са почти 11млн , а безработните са малко под 6млн ... :))) ... де го дириш тва твърдото ?! барем паритет някакъв да има , ми то ... в ЕС е същото м/у другото ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: nkavrakov1982 или както е казал поета (демек АЗ)... за едни сватба, за други братва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: nkavrakov1982 и кво му е твърдото на това? ... в нашата фирма непрекъснато наемаме нови и търсиме още, даже и в американския офис!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 1 година
Нали уж щеше да има меко приземяване?Хм ?В България колко месеца залъгваха обществото докато банките набутваха на гражданите кредити при хлъзгави и променливи лихви по ипотечните кредити за жилища?Още началото на 2022 година се видя накъде отиваме и 4месеца по-късно ЕЦБ почна кампанията по вдигане на лихвите след ФЕД в САЩ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още