IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корпоративна Америка продължава с големите съкращения на служители

Компаниите се опитват бързо да свият разходите си, защото очакват икономически трудности

10:55 | 15.03.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Dell Technologies: Гигантът ще отстрани около 6650 работни места, или 5% от служителите си, докато производителят на персонални компютри се бори с отслабващото търсене и се подготвя за икономическата несигурност.

Palantir Technologies: Компанията за анализ на данни сподели, че ще премахне 2% от работната си сила. Palantir, известна с работата си с ЦРУ, имаше 3838 служители, работещи на пълно работно време, към 31 декември 2022 г.

ФИНАНСОВ СЕКТОР

Goldman Sachs Group: Goldman Sachs започна да съкращава служители още на 11 януари, опитвайки се да свие разходите си. Около една трета от засегнатите са от подразделенията за инвестиционно банкиране и глобални пазари, твърди източник на Ройтерс, запознат с въпроса. Очаква се съкращенията да са над 3000, сподели източник на 9 януари. Това може да е най-голямото свиване на работната сила на банката от финансовата криза насам.

Morgan Stanley: Гигантът от Wall Street се очаква да започне нов кръг на съкращения по света в следващите седмици, докато бизнесът със сделки понася удар, писа Ройтерс през ноември.

Citigroup: Банката се раздели с десетки работни места в подразделението си за инвестиционно банкиране, докато намаляването на броя на сделките натежава върху най-големите банки на Wall Street, обяви Bloomberg News.

BlackRock: Мениджърът на активи съкращава 500 работни места, показва вътрешна бележка, разгледана от Insider.

Genesis: Компанията за криптовалути се раздели с 30% от работната си сила в рамките на втори кръг от съкращения, осъществен по-малко от шест месеца след първия, твърди източник, запознат с въпроса.

Coinbase Global: Борсата за криптовалути заяви, че ще съкрати близо 950 работни места. Това е третото намаляване на работната сила за по-малко от година, след като криптовалутите, които вече са засегнати от нарастващите лихвени проценти, се оказаха под допълнителен натиск от колапса на FTX.

Stripe: Фирмата за дигитални разплащания се разделя с около 14% от работната си сила и ще има около 7000 служители след съкращенията, показва имейл, изпратен до работниците от основателите на компанията.

СЕКТОР ЗА ПОТРЕБИТЕЛСКИ СТОКИ И ТЪРГОВИЯ НА ДРЕБНО

Beyond Meat: Производителят на веган месо заяви, че планира да съкрати 200 позиции тази година, а този ход ще му спести около 39 млн. долара.

Blue Apron Holdings: Онлайн компанията ще съкрати около 10% от корпоративната си работна сила, докато се опитва да свие разходите и да опрости операциите си. Фирмата имаше около 1657 служители на пълно работно време към 30 септември 2022 г.

DoorDash: Фирмата за доставки на храна, която се радваше на голям растеж по време на пандемията, обяви, че намалява корпоративната си работна сила с около 1250 служители.

Bed, Bath & Beyond: Търговецът на дребно ще съкрати повече служители тази година, защото иска да намали разходите си. Миналата година директорите на компанията казаха, че тя се разделя с около 20% от корпоративната си работна сила и служителите, работещи във веригата на доставките.

ЗДРАВЕН И ФАРМАЦЕВТИЧЕН СЕКТОР

Johnson & Johnson: Фармацевтичният гигант заяви, че може са съкрати работни места, предвид инфлационния натиск и силния долар. Главният финансов директор Йозеф Волк каза, че конгломератът все още преценява „точния размер“ на съкращенията.

ПРОИЗВОДСТВЕН СЕКТОР

3M: Индустриалният конгломерат сподели, че ще съкрати 2500 позиции в производството си, след като отчете по-слаба от очакваното печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: nkavrakov1982... па се козиш неподготвен ... в УСАто незаетите работни места са почти 11млн , а безработните са малко под 6млн ... :))) ... де го дириш тва твърдото ?! барем паритет някакъв да има , ми то ... в ЕС е същото м/у другото ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: nkavrakov1982 или както е казал поета (демек АЗ)... за едни сватба, за други братва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: nkavrakov1982 и кво му е твърдото на това? ... в нашата фирма непрекъснато наемаме нови и търсиме още, даже и в американския офис!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 1 година
Нали уж щеше да има меко приземяване?Хм ?В България колко месеца залъгваха обществото докато банките набутваха на гражданите кредити при хлъзгави и променливи лихви по ипотечните кредити за жилища?Още началото на 2022 година се видя накъде отиваме и 4месеца по-късно ЕЦБ почна кампанията по вдигане на лихвите след ФЕД в САЩ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още