IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon не е дала на лидера си Анди Джаси никакви нови акции през 2022 г.

Дистанцията между лидера и останалите служители по отношение на възнаграждението леко намалява

18:50 | 13.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: David Ryder/Bloomberg
Снимка: David Ryder/Bloomberg

Amazon.com не е предоставила на главния си изпълнителен директор Анди Джаси никакви нови акции през 2022 г., намалявайки дистанцията между лидера на онлайн търговеца и редовите служители, обяви компанията в документ до Комисията по ценните книжа и фондовите борси, цитиран от Ройтерс.

Същевременно интернет гигантът е дал книжа за над 40 млн. долара на всеки от наскоро повишените изпълнителни директори на бизнеса за електронна търговия и облачния бизнес, при цени на книжата от 2022 г., докато Джаси е прибрал подобна сума от по-рано дадените му акции.

От месеци Amazon се бори инфлацията и опасенията от рецесия, които накараха клиентите да затегнат бюджетите си. За да намали разходите си, Amazon заяви, че ще съкрати 27 хил. работни места и ще намали някои възнаграждения в акции.

В годишното си писмо до акционерите, публикувано днес, Джаси посочва, че е уверен, че съкращенията на разходи ще се отплатят, а основният бизнес с електронна търговия на Amazon, както и този с изчислителни облаци, все още имат накъде да растат.

По думите на изпълнителния директор компанията инвестира в нови области като генеративния изкуствен интелект, който стана особено популярен, след като OpenAI пусна ChatGPT и предизвика надпревара за доминация между Microsoft и Alphabet.

“LLM (големите езикови модели) и генеративният изкуствен интелект ще бъдат нещо много важно за клиентите, нашите акционери и Amazon”, заяви той, допълвайки, че фокусираните в изкуствен интелект предложения на Amazon – от чиповете за машинно обучение до услугата CodeWhisperer, която помага за писане на компютърен код.

Документите до регулатора показват, че съотношението в заплащането на средния служител на Amazon спрямо това на Джаси е 1 към 38 през 2022 г., или около 34 хил. долара спрямо 1,3 млн. долара заплата на главния изпълнителен директор, плюс бонусите му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 13.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още