IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alphabet слива двете си изследователски звена за изкуствен интелект 

Сливането е логично от организационна гледна точка, но промяната във фирмената култура ще е трудна

13:40 | 21.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Alphabet обединява двете си изследователски звена за изкуствен интелект (ИИ). С този ход компанията майка на Google иска да настигне Microsoft и OpenAI в областта на тази технология, а главният изпълнителен директор Сундар Пичай обясни в публикация в блога си, че екипите на Google Brain и Deepmind на Alphabet ще бъдат обединени в един екип. Обединяването на всички тези таланти ще ускори значително напредъка на Google в областта на ИИ, каза Пичай, цитиран от Bloomberg. 

Главният изпълнителен директор на Deepmind Демис Хасабис ще ръководи новото звено на Google DeepMind. 

Базираната в Лондон DeepMind на Alphabet отдавна е известна като звеното на компанията майка Google, което редовно има пробиви в областта на изкуствения интелект, включително с работата си по AlphaFold - технология, която може да предсказва формата на протеините, както и AlphaGo - софтуер, който се научи да играе стратегическата игра Go по-добре от всеки човек на земята. Вътрешнофирмено подразделението обикновено се разглежда като група, която работи по концепции за изкуствен интелект, които може да нямат пряко приложение в продуктите на Google. 

Междувременно Google Research отговаряше за трансформиращите технологии - ключови градивни елементи за големи езикови модели. Тази технология захранва сегашните чатботове, включително Bard на Google и ChatGPT на OpenAI Inc.

Сега реорганизацията на Google изглежда ще консолидира тази изследователска работа под една шапка - Google DeepMind, което е сигнал за по-тясна интеграция с останалата част от Alphabet. По време на представянето на финансовия отчет на Alphabet за четвъртото тримесечие през февруари компанията обяви, че от тази година DeepMind ще бъде включена в корпоративните резултати на Alphabet, за да се отрази начинът, по който технологията се включва в други бизнеси - а не като част от категорията „Други залози" на инвестиции с по-малко непосредствено въздействие, заявиха от Alphabet.

Джеймс Манийка, старши вицепрезидент на Google за технологиите и обществото, ще поеме поста ръководител на Google Research, казва Пичай в бележката си. Предвижда се звеното да продължи работата си в области като неприкосновеност на личния живот и сигурност, квантови изчисления, здравеопазване, климат и отговорен изкуствен интелект, каза той. Манийка разшири обхвата на отговорностите си по-рано, когато изпълнителният директор на Google Клей Бавор напусна по-рано тази година, поемайки отговорност за проектите в областта на развиващите се технологии, които преди това Бавор наблюдаваше.

Някои от усилията на Google да избърза с пускането на продукти за генеративен ИИ, за да се конкурира с успеха на OpenAI, обезсърчиха служителите, съобщи Bloomberg в сряда. Базираният в Маунтин Вю, Калифорния, гигант в областта на търсенето прави компромиси по отношение на дезинформацията и други вреди, за да догони безумния успех на ChatGPT, казват служителите. 

В интервю за The Wall Street Journal този месец Пичай заяви, че очаква екипите на Brain и DeepMind да си сътрудничат по-често, като същевременно отбеляза предишната съвместна работа.

„Очаквам много повече, по-силно сътрудничество, защото някои от тези усилия ще бъдат по-интензивни в изчислително отношение, така че ще има смисъл да ги правим в определен мащаб заедно", каза Пичай в интервюто. „Способността да съберем най-добрите заедно, мисля, ще ни помогне да имаме по-добри пробиви".

Сега Google се опитва да ускори усилията си в областта на изкуствения интелект, като в същото време се опитва да бъде по-ефективна. През януари компанията майка Alphabet обяви най-големите си съкращения на работни места досега и заяви, че ще ограничи бонусите за ръководителите на фона на икономическата несигурност. 

Миналия месец финансовият ръководител Рут Порат каза на служителите да очакват още съкращения на разходите през тази година в различни области - от използването на компютърната инфраструктура на компанията до наличието на кафенета.

А през миналия месец OpenAI представи най-новата версия на своята технология за изкуствен интелект - GPT-4, като заяви, че тя е по-мощна и предсказуема от предишните итерации. Google също така отвори ограничен достъп за разработчици до един от най-големите си алгоритми за ИИ - Pathways Language Model, или PaLM.

 Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на Alphabet Inc. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на Alphabet Inc. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Изграждането и функционирането на големи алгоритми за изкуствен интелект изисква значителни изчислителни ресурси - конфигурация, която е концентрирала по-голямата част от работата в големите технологични компании. Microsoft е инвестирала поне 13 млрд. долара в OpenAI, съобщи WSJ, като голяма част от тях са отишли за изграждането на програми като GPT-4.

Alphabet дълго време поддържаше Brain и DeepMind като отделни групи въпреки значителното им припокриване в няколко области на изследванията на ИИ. Тази структура понякога създаваше напрежение между техните ръководители, тъй като звената се конкурираха за ресурси, наред с други неща.

Сливането ще отбележи „драматична промяна" в начина, по който изследователите на изкуствения интелект на Google работят заедно, предвид различните култури на Brain и DeepMind, казва Кристофър Манинг, директор на Лабораторията за изкуствен интелект в Станфорд. 

„От стратегическа гледна точка сливането изглежда разумно", каза Манинг. „От тактическа гледна точка ще бъде трудно да се управлява организационната и културната промяна“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още