IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Alphabet поевтиняха до тримесечно дъно заради опасения за точността на Bard

Инвеститорите следят внимателно всяка заплаха за бизнеса на Google с онлайн търсенето – ключов за резултатите ѝ сегмент 

09:11 | 09.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Акциите на компанията майка на Google - Alphabet Inc. – поевтиняха с най-много от повече от три месеца, след като демонстрация на новия чатбот с изкуствен интелект - Bard - предизвика опасения, че технологичният гигант е загубил позиции в надпреварата за бъдещето на интернет търсенето, предава Bloomberg. 

Google е подложена на натиск, откакто разработчикът OpenAI пусна своя изключително популярен чатбот ChatGPT, който мнозина от технологичната индустрия изтъкват като следващото поколение на търсенето. Във вторник Microsoft Corp., която инвестира милиарди долари в OpenAI, представи нови версии на своята търсачка Bing и браузъра Edge, включващи технология от стартъпа за изкуствен интелект. В сряда Google организира пресконференция в Париж, на която сподели повече подробности за напредъка си в интегрирането на изкуствения интелект в търсенето.

Демонстрацията до голяма степен не впечатли инвеститорите. В един от случаите Bard беше попитан за нови открития от космическия телескоп „Джеймс Уеб“. В един от отговорите си Bard заяви, че телескопът е използван за направата на първите снимки на планета извън Слънчевата система на Земята - но НАСА твърди, че те всъщност са направени от друг телескоп.

Засега Bard е достъпен само за ограничен брой доверени тестери, а ChatGPT на OpenAI също е предоставял неточни или неактуални отговори. Въпреки това инвеститорите следят внимателно всяка заплаха за бизнеса на Google с онлайн търсенето, който остава нейната жизнена сила.

„Ето защо се наблюдава такава реакция, защото това е генераторът на пари, дойната крава в портфолиото на Alphabet", казва Мандип Сингх, анализатор в Bloomberg Intelligence. 

Google aza в изявление, че реакцията на Bard „подчертава важността на строгия процес на тестване". Компанията заяви, че ще комбинира външната обратна връзка със собственото си вътрешно тестване, за да гарантира, че отговорите на Bard „отговарят на висока летва за качество, безопасност и обоснованост с реална информация".
Акциите на Alphabet се сринаха заради притесненията за бота. Графика: Bloomberg Акциите на Alphabet се сринаха заради притесненията за бота. Графика: Bloomberg
Акциите на Alphabet поевтиняха със 7,4% до 99,67 долара в сряда. По-рано книжата се сринаха с 8,9%, което е най-големият спад от 26 октомври насам. 

През миналата година Google обяви „червен код" в отговор на пускането на ChatGPT - ход, подобен на задействането на вътрешна пожарна аларма, който накара инженерите по изкуствен интелект на компанията да се замислят за реакция. Несъвършеното представяне на Bard на публичната сцена подсказва, че компанията може да е почувствала натиск да покаже технологията, преди да е готова, казва Сингх. 

Въпреки че Microsoft спечели битката през тази седмица, дългогодишните инвестиции на Google в изкуствения интелект в крайна сметка ще се отплатят.
Джийн Мюнстър
Съосновател и управляващ партньор в Deepwater Asset Management

„Те направиха това прибързано", каза Сингх. „Не го очаквате от компания, която е толкова доминираща и наистина винаги е успявала да отблъсне всякакви предизвикателства, що се отнася до основния им бизнес с търсенето“. 

„Въпреки че Microsoft спечели битката през тази седмица, дългогодишните инвестиции на Google в изкуствения интелект в крайна сметка ще се отплатят“, казва Джийн Мюнстър, съосновател и управляващ партньор в Deepwater Asset Management.

„В момента предимството е на Microsoft", каза Мюнстър. „Въпреки това все още смятаме, че дългосрочното предимство трябва да е за Alphabet, като се имат предвид ресурсите, които тя влага в изкуствения интелект през последните шест години“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 09.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още