IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След Microsoft и Google инвестира в стартъп за изкуствен интелект 

Американският концерн вложи 300 млн. долара в Anthropic, който разработва конкурентен на ChatGPT чат бот 

11:24 | 06.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американският технологичен концерн Google е инвестирал около 300 млн. долара в стартиращата компания Anthropic, твърди Financial Times. А агенция Bloomberg дори говори за почти 400 млн. долара. Anthropic, компания за изкуствен интелект (ИИ), е основана през 2021 г. от бивши служители на OpenAI. Като част от сделката Anthropic трябва да използва парите за закупуване на изчислителни ресурси от Google Cloud. Структурата на сделката е подобна на тази на инвестицията на Microsoft в създателя на ChatGPT OpenAI, който предостави на стартъпа кредити за използване в платформата за изчисления в облак Azure.

Съобщава се също, че Google води преговори за инвестиране в друг стартъп за изкуствен интелект, наречен Cohere, с който има съществуващо партньорство за облака. А тъй като обучението на модели за машинно обучение с големи данни струва милиони, партньорството с доставчик на облачни услуги е привлекателно за стартиращите компании за изкуствен интелект. Езиковият модел на Anthropic се разглежда като потенциален конкурент на технологиите, разработени от OpenAI и Google. Anthropic е разработила интелигентен чатбот, наречен Claude, който съперничи на ChatGPT на OpenAI, въпреки че все още не е пуснат публично.

Стартъпът е набрал повече от 700 млн. долара преди инвестицията на Google, която е направена в края на 2022 г., но за която не е съобщавано по-рано. Най-големият инвеститор на компанията е Alameda Research, крипто хедж фондът на основателя на FTX Сам Банкман-Фрийд, който е вложил 500 млн. долара, преди да обяви фалит през миналата година. Масата на несъстоятелността на FTX е посочила Anthropic като актив, който може да помогне на кредиторите при възстановяването.

Както OpenAI, така и Anthropic се стремят да направят разработки в областта на генеративния изкуствен интелект - сложни компютърни програми, които могат да пишат скриптове и да създават изкуство за секунди. 

Докато Microsoft се стреми да интегрира технологията на OpenAI в много от собствените си услуги, отношенията на Google с Anthropic се ограничават до това стартъпът да действа като доставчик на технологии за компанията в това, което се превърна в надпревара в областта на изкуствения интелект, твърдят хора, запознати с договореностите. 

Сделката подчертава ангажимента на Google към изкуствения интелект, особено по начини, които могат да бъдат разширени отвъд основната дейност на компанията в областта на търсенето. „Развълнуван съм от скоковете, задвижвани от ИИ, които предстои да разкрием в областта на търсенето и извън нея", заяви главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай в четвъртък, когато компанията отчете финансовите си резултати за четвъртото тримесечие. Той заяви, че Google възнамерява да пусне чатботове „през следващите седмици и месеци" и да позволи на потребителите да използват такива продукти „като спътник на търсенето".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 06.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още