IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Baidu представи отличен отчет, докато чака одобрение на новия си чатбот

Бизнесът в Китай набира инерция след отварянето на икономиката след Covid

12:44 | 17.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: © 2023 Bloomberg Finance LP
Снимка: © 2023 Bloomberg Finance LP

Китайският интернет гигант Baidu надмина прогнозата за приходите и печалбата си за първото тримесечие, след като компаниите похарчиха повече за реклама след отварянето на китайската икономика след Covid. Освен това Baidu заяви, че очаква одобрение от регулаторите за пускането на своя бот Ernie, който наподобява ChatGPT, предава Ройтерс.

Бизнесът в Китай набира инерция, след като повечето от рестрикциите, наложени по време на пандемията, бяха премахнати в края на миналата година, а потребителите и бизнесът отново започват да харчат повече.

Китайската икономика нарасна по-бързо от очакваното – с 4,5% на годишна база – през трите месеца до края на март, сочат най-новите правителствени данни.

Главният изпълнителен директор на Baidu Робин Ли заяви, че след Лунната нова година в края на януари, е имало бързо икономическо възстановяване, което особено е облагодетелствало рекламодателите на компанията в офлайн сектори като туризма и здравеопазването.

„Част от тези вертикали вече се възстановиха до нивата преди пандемията, давайки силни сигнали за възстановяване“, посочва Ли.

Приходите на Baidu са се увеличили с 10 на сто до 31,14 млрд. юана (4,54 млрд. долара) през тримесечието до 31 март. Това се оказа над средната прогноза на анализаторите за 29,97 млрд. юана по данни на Refinitiv.

Приходите от Baidu Core – звеното, което включва продажбите на реклама, базирана на търсенето, облачните услуги и инициативите, свързани с автономни автомобили, са нараснали с 8% до 23 млрд. юана.

Приходите от стрийминг услугата iQIYI са нараснали с 15% до 8,3 млрд. юана, подкрепени от 28-процентния растеж на базата от абонати.

Листнатите в САЩ акции на Baidu записаха 3% ръст на цената след обявяването на отчета.

Компанията каза, че нетната ѝ печалба е достигнала 5,82 млрд. юана, в сравнение с нетна загуба за тримесечието година по-рано. Като се изключат някои елементи, гигантът е спечелил по 16,10 юана на американска депозитарна разписка, което се оказа над прогнозата на Wall Street за 12,46 юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 17.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още